A meteoritok "lottó 5-se", a krizantém-meteorit

A Los Angeles-i Egyetem (UCLA, USA) 2016 nyarán egy rendkívül érdekes meteoritot állított ki amit kölcsön kapták Ken és Jill Eltrich-től.

A 30 x 25 x 12 cm méretű kondritot jó pár évvel ezelőtt túrázás közben találták a kaliforniai Mojave sivatagban. Eltrich elmondása szerint teljesen véletlenül épp lenézett a földre amikor egy oda nem illő és érdekes mintázatú követ vett észre. Elmondása szerint leginkább egy virág sziromjaira hasonlító mintázat borította azt. Hazavitte és Google segítségével próbált rákeresni, hogy mi lehet ez a kő, de nem talált semmi érdemlegest. Végül, mint értéktelen kacatot ajtó kitámasztónak használták (sic!). 3 évvel később Eltrich a követ bevitte egy térkép és ásványboltba Orange megyében, ahol a tulajdonos szerint az akár egy meteorit is lehet és javasolta, hogy vigye be azt Marvin Kilgorehoz, aki az arizonai egyetem Lunar and Planetary Lab meteorit kurátora. Kilgore azonnal látta miről van szó. Egy egyedien orientált szinte tökéletes alakú kondrit (kő) meteoritról !

Egy évvel később Eltrich találkozott John Wassonnal, aki az UCLA meteorit gyűjteményének alapító kurátora és Nick Gesslerrel, aki UCLA-n a "Meteoritok" tárgy előadója, utóbbi visszaemlékezésében elmondta:

"Számos orientált meteoritot láttam már, de ez a kiváló kondrit az összes közül a legszebb és legbonyolultabb mintázatot mutatja." Az orientált meteoritokról kevesen tudják, hogy felszínük hullás közben a kevesebb tömeget veszít (abláció), mint a többi, mert a forró plazmacsatorna lényegében lamináris áramlással, optimálisan kevés anyagot olvaszt le róluk. Szinte csak a folyásnyomvonalak olvadnak le, a kúpos alak ugyanis ideális a tömeg megmaradásának .

Tankönyvbe illő orientált alak
Nagyon ritka az ilyen ablációs felület

A mintát Jason Utas, az UCLA Kozmikus és Geokémia szakos végzős hallgatója is látta - aki nem mellesleg profi meteoritgyűjtő - véleménye szerint a kő "a világ legorientáltabb alakú meteoritja, amit valaha találtak!". Úgyis fogalmazhatnánk, hogy annak egyedi kúpos alakjában tükröződik " az időbe befagyott fizika".

Eltrich ekkor kezdte felfogni, hogy mit talált, "akár egy talált lottó 5-s szelvény!" mondta később, majd hozzátette mosolyogva, bár nem vagyok egy meteorit vadász, de azt hiszem érdekel a téma...

Közben jó pár komoly meteoritgyűjtő megkereste kecsegtető ajánlatával, de azt gondolta, hogy ha eladja, akkor az egy meteoritgyűjtemény féltve őrzött kincseként eltűnik az emberek szeme elől és senki nem látja hosszú hosszú időre. Ezért úgy döntött, hogy kiállítási célból 2 évre kölcsönadja az UCLA Meteorite Gallery-nek, hogy minél többen láthassák élőben ezt a csodát.

A világ legszebb orientált meteoritjának, találóan a "krizantém-kő" nevet adták és 2016. júniusától állították ki az UCLA-n.

A "krizantém-meteorit" az UCLA Meteorit Gallery-n:

Regmagliptes felület
A meteorit a dobozában


(Daily Bruin, UCLA, California, USA, fordította: Kereszty Zsolt)