Csillagászati spektroszkópia

A Corona Borealis Csillagvizsgáló csillagászati célú spektrális megfigyelésekkel is foglalkozik, amihez egy gyári Dados résspektrográfot használok. Ezen az oldalon ezen nagyon érdekes tevékenységgel, írásaimmal és spektroszkópiai eredményeimmel ismertetem meg az olvasót.

A Vénusz bolygó 2020-as esti láthatósága alatt készült spektrumát és a Dados spektrográfot egy Canon DSLR kamerával szerelve láthatjuk a jobb oldali képen.


Csillagászati spektroszkópiával foglalkozó írásaim, cikkeim, fordításaim:

A Dados spektrográf működése

Csillagászati spektroszkópok működésének elmélete

CCD spektroszkópiai alapok I. - cikk

CCD spektroszkópiai alapok II. - cikkSpektroszkópiai észleléseim:

2008-2000 közötti spektrumok

Az itt következő spektrumokat egy Rainbow Optics Star Analyser nevű 150 vonal/mm-es transzmissziós ráccsal készítettem a 2000-es években. A spektroszkóp kicsi felbontást tett lehetővé, ennek ellenére sok objektum kimérhető és érdekes spektrumát rögzítettem vele és közben gyakorlatot szerezhettem csillagászati spektroszkópiából. A spektroszkóp egy 1,25"-os szűrőbetétben volt amit előbb egy SBIG ST7-es majd ST8-as CCD kamera szűrőváltójába csavartam. A távcső általában MEADE gyártmányú SCT volt 10, 14 majd 16" átmérővel. Alábbi két kép ezen utóbbi set-up-ot mutatja.

16" (40 cm) átmérőjű amerikai MEADE Schmidt-Cassegrain LX200R távcső, végében az SBIG ST8 kamerával
Az SBIG cég ST8 CCD kamerája, szűrőváltóval - benne a spektroszkóp ráccsal - és egy adatív optikai feltéttel

Fenti eszközöket évekig használtam nagy megelégedésemre. De persze ismerve annak előnyeit, hátrányait végül egy jobban használható, precízebb spektrográf mellett döntöttem 2016-ban, ez lett a Baader Dados résspektrográfja.


A most következő spektrogrammok a kezdeti évek szerény eredményeit mutatják.


2000-es év - a kezdetek


2001-es spektrumok


2002-es spektrum

Kiválóan látszódó hidrogén emissziója a Nova Sgr 2002 (No 2) nóvának. A felvétel érdekessége, hogy egyik fiam születésének éjszakáján készült, miközben a távcső automatikus üzemmódban dolgozott én a kórházban tördeltem kezeimet... :-)


2004-es év


2005-ös év

Az M31-ben feltűnt extragalaktikus nóva spektrum próbálkozása


2008-as év

A Markab, Scheat és a Vega csillagok spektruma


Az NGC 2392 (Eszkimó-köd) planetáris köd spektruma (ezt a fajta spektrumot nevezik a csillagászok a "kígyó lenyelte az egeret" spektrumnak ... :-)