31 tonnás vasmeteoritot találtak Argentínában

Nagytömegű , mondhatni XXXL méretű Campo del Cielo vasmeteoritot fedezett fel Carlos Ariel Cerrutti es Mario Ariel Vesconi, az argentin Chaco-i Csillagászati Társaság két tagja.


A 2016 szeptember elején talált 30,9 tonnás példányt szisztematikus keresés eredményeként, vélhetően speciális mélykeresős fémdetektor segítségével fedezték fel kb. 5 m mélységben. A helyszín a meteoritos körökben jól ismert Campo del Cielo vasmeteorit lelőhely és krátermező, egész pontosan egy Gancedo nevű falu Argentina északi részén Chaco és Santiago del Estero tartományok határán. A meteoritot munkagépek segítségével feltárták, kiemelték és tréleren elszállították a közeli meteorit témaparkba ahol 2016. szeptember 17-18-án mutatták be először a nagyközönségnek egy csillagászati fesztiválon.

Az erősen oxidálódott meteorit  kiemelés előtt és közben illetve a Gancedo a tréleren, úton a meteorit témaparkba - figyeljük meg a méreteit!


A térségben hatalmas mennyiségben találtak vasmeteoritokat a XVI. századtól kezdve. Elemzések szerint 4-5 ezer évvel ezelőtt kiemelkedően nagytömegű vasmeteorit szakadt több darabra a Föld légkörében, majd talajt érve legkevesebb 26 db krátert ütött, melyek közül a legnagyobb 115 x 91 méteres. A meteorit darabjai 18,5 x 3 km-es ún. szórásmezőben terültek szét, az egészen apró méretűektől kezdve a több tonnás monstrumokig. A hullás utáni több ezer év nem múlt el nyomtalanul, napjainkban a Campo del Cielo meteoritok jó része a föld alatt található és erősen mállott (gyakorlatilag rozsdás) kérgű, megtalálásuk szakszerű keresést igényel. Napjainkra az eredeti feketés színű olvadási kérgük megsemmisült, ugyanis a levegő nedvessége, eső, stb. károsító hatása átalakította a meteorit külső részeit.

 

Az eddig ismert legnagyobb tömegű önálló - tehát egy darabból álló - meteorit a 80 000 éve hullott namíbiai 66 tonnás Hoba ataxit vasmeteorit, a második helyen a 10 000 éves hullású grönlandi Ahnighito becenevű, Cape York közép-oktahedrites szerkezetű vasmeteorit példány áll 30,9 tonna tömeggel. Érdekesség, hogy a ma ismert meteoritok össztömegének több, mint 80 százalékát a vasmeteoritok teszik ki, bár előfordulásuk az összes meteorit típus közül 5 % alatti. Ennek oka, az lehet, hogy a szilikát tartalmú és kevés fémet (FeNi) tartalmazó kőmeteoritok előfordulási aránya bár nagy, de a földi nedves időjárás több ezer év alatt szinte elporlasztja anyagukat és eltünnek a megtalálók szenei elől, addig a vasmeteoritok sokkal jobban bírják az ilyen hatásokat.


Az 1969-ben felfedezett 37 tonnásra becsült "El Chaco" nevű Campo del Cielo példány volt sokáig a második legnagyobb tömegű önálló meteorit, de a közelmúltbeli pontosabb újramérés során 28,84 tonnásra fogyott, nyílván az első érték csak becslésen alapult. Így a 30,8 tonnás "Gancedo" névre hallgató friss felfedezésű Campo del Cielo példány birtokolja a világ 3. legnagyobb tömegű önálló meteoritja címet.

 

A világ legnagyobb meteoritja balra a namíbiai Hoba - a korábbi legnagyobb Campo példány az "El chaco" - és a vasmeteoritok lelőhelye térképen

 

A Campo del Cielo vasmeteorit anyaga 92,9% vas, 6,7 % nikkel, 0,4 % kobalt, 0,25% foszfor, némi vas--nikkel-szulfid és további nyomelemek, mint Ge, Ga, Ir, stb. Fontos tudni, hogy az ismert hullások kb. 4,5%-át adó vasmeteoritok, mindig tartalmaznak jelentős mennyiségű nikkelt, akárcsak Földünk magja. A meteorit geokémiai típusa IAB-MG, szerkezete szerint durva-oktahedrites, ami azt jelenti, hogy az alacsony Ni tartalmú alfa-vas (ún. kamacit) és a magasabb Ni tartalmú gamma-vas (ún. ténit) a nagyon lassú, 5-20 C fok/millió éves hűlési kristályosodási folyamat során viszonylag nagyméretűre, szélesre 1,3-3,3 mm-esre tudott hízni. Ez a vasmeteoritokra jellemző szerkezet jól látható a vágott felületek, speciális Nitol keverékes maratása (étetés) után, neve felfedezője után, Widmanstätten-mintázat.A meteorit felfedezése és története:

Egy 1576-os feljegyzés említi első ként a meteoritot, miszerint a spanyol hódítóknak feltűnt, hogy az argentin őslakosok jó minőségű fémből készült és állításuk szerint "az égből érkezett" anyagú fegyvereket használnak. A kormányzó megbízta de Miraval nevű kapitányát, hogy a lelőhelyet ismerő őslakosok segítségével expedíción járjanak utána a dolognak. A kapitány vissza is tért kisebb tömegű vasmeteorit darabokkal, de elmondása szerint a helyszínen egy hatalmas, sok tonnás vastömböt talált, melynek, annak méretei miatt Meson del Fierro (kb. "hatalmas vasasztal") nevet adta. A helyszín később, mint Campo del Cielo azaz "Mennyek mezeje"-ként lett ismert, mert az indiánok hite szerint a vasdarabok az égből hullottak alá. Sajnos a pontos megtalálási hely később feledésbe merült és Meson del Fierro elveszett. A következő feljegyzés 1774-ből való, amikor is újra felfedezték a meteoritikus eredetű fémet és azt gondolták, hogy annak anyaga értékes ezüst lehet. A fém feldolgozása során kiderült, hogy ez bizony vas, tehát számukra nem túl értékes. Ennek ellenére a spanyol haditengerészet egyik hadnagya kiásott egy hatalmas példányt, amit 14-18 tonnásra becsült. A leírások ráillenek az elveszett Meson del Fierro-ra. A hely ismét feledésbe merült, így a mai napig nem tudjuk biztosan, hogy a spanyolok mit is találtak a fákkal, bokrokkal tarkított, szavanna szerű, száraz mezőkön. 1803-ban felfedeztek egy 1 tonnás példányt, amiből 634 kg a British Múzeumba került.

 

Az 1900-as évek szisztematikus feltárásai nyomán, újabb és újabb nagytömegű meteorit példányok kerültek elő, eddig összesen kb. 150 tonna mennyiségben,a pontos tömeg a szerencsevadászok miatt nem ismert. Ezzel a Campo del Cielo a jelenleg ismert legnagyobb össztömegű meteorit hullásként ismert. Érdekesség, hogy 1992-ben a világ leghíresebb meteoritvadásza és gyűjtője az amerikai Bob Haag, szerette volna megvásárolni gyűjteménye számára az akkor 37 tonnásnak becsült El Chaco-t. Az üzletet nyélbe is ütötte a meteorit tulajdonosával majd megelégedetten indult a reptérre, ahol megdöbbenésére a hatóságok őrizetbe vették. Kiderült ugyanis, hogy az eladó nem a valódi tulajdonos volt, így Haag rövid időre argentin börtönbe, a meteorit pedig az eredeti helyére került vissza. Közben főleg amerikai meteorit gyűjtők, kereskedők több tonnányi mennyiséget szereztek belőle értékesítésre. Mivel nagy tömegben állt és még áll rendelkezésre ezért az ára viszonylag kedvező, így kedvelt meteoritja minden komoly múzeumnak, gyűjtőnek, hiszen viszonylag olcsón nagy méretű meteorithoz lehet hozzájutni. Az argentin kormány pár éve megelégelte az áldatlan állapotokat és mint Nemzeti Kincset védelem alá helyezte a hullási helyszínt és a meteorit példányokat, ezért azok ára lassan de biztosan ismét emelkedik. Jelenleg csak az elérhető belőle, amit a kereskedők korábban beszereztek.

 

Hazai legnagyobb példánya 40 kg feletti, több kiállításon is megtekinthetők további szép Campo del Cielo vasmeteoritok (pl. Zselici Csillagoségbolt Park, Zselic, ELTE GAO Szombathely).

 

(forrás: hdpnoticas.com.ar, IMCA, USA)