2020-as és 2019-es meteorit hullások

A 2020-as év meteorithullásai

2020. évben az alábbi megerősített meteorit hullásokról van tudomásunk a világban:

No: Meteorit neve: Hullás időpontja: Ország: Típus: Hivatalos a MetBull-ban: TKW:
1. Cavezzo 2020. január 1. 18:26:54 UT Olaszország kondrit L5-an igen, link 55,3 gr
2. Zhob 2020. január 9. ~18:30 LT Pakisztán kondrit H 3-4 igen, link 18,96 kg
3.Daoura 0022020. február 23.Algériakondrit H6igen, link Np70 kg
4. Novo Mesto 2020. február 28. 09:31 UT Szlovénia kondrit L5 S5 W0/1igen, link 720 gr
5.Tihigrin2020. április 1. heteMalikondrit L4igen, link Yp6,53 kg
6. Gatuto 2020. április 24. 20:27 LT Kenya kondrit L6  igen, link 25 kg
7.Tiros2020. május 8.BrazíliaHED eukrit-cmigen, link, Yp400 gr
8."Bimbe"2020. 06. 7 v. 14Zambiakondritnemtöbb kg
9."Sanchore"2020. június 9.Indiavasmeteoritnem2,788 kg
10.Madura Cave2020. június 19.Ausztráliakondrit L5igen, link1,072 kg
11.Narashino2020. július 2.Japánkondrit H5igen, link350 gr
12.Kolang2020. augusztus 1.Indonéziaszeneskondrit CM1/2 igen, link2,55 kg
13.Santa Filomena2020. augusztus 19.Braziliakondrit H5-6igen, link80 kg
14.Tarda2020. augusztus 25.Marokkószeneskondrit C2-ungigen, link4 kg
15.Djadjarm2020. november 4.Iránkondrit L6igen, link Yp3,1 kg
16."Ådalen"2020. november 7.Svédországvasmeteoritnem14 kg
17.Kindberg2020. november 19.Ausztriakondrit L6igen, Yc233 gr
18.Sidi El Habib 0012020. december 2.Algériakondrit H5-anigen, Np6,39 kg

 (Ha telefonról nem látja jól a táblázatot fordítsa el 90 fokkal azt.)

A Meteoritical Bullentin linkje

Az év jól kezdődött hiszen rögtön január 1.-én Olaszországban meteoritot produkáló tűzgömböt fogtak az olasz Prisma tűzgömbkamera hálózat kamerái, melyek alapján a hullási területet is megtudták határozni, Modena megyében, Disvetro-Rovereto sul Secchia körzetében. A Prosma hálózatot az Olasz Asztrofizikai Intézet (INAF) koordinálja, fő feladata a tűzgömbök detektálása és az esetleges meteoritok pályájának kiszámítása. A rendszer a Cecima, Felizzano, Loiano, Navacchio és Rovigo településeken elhelyezett kamerák adatait használta a számításokhoz, így a hullási zónát Cavezzótól néhány km-re északnyugatra Disvetro falu környékére várták. 2 db meteoritot – 55,3 gr  összesen - találtak éppen ezen a környéken, melyeket Dr. Romano Serra a Bolognai Egyetem Fizikai és Csillagászati Tanszékének, neves szakértője vizsgál. Az első vizsgálatok megerősítették, hogy a talált minták nagyon frissnek számító, alig oxidálódott meteoritok, kondritok. A meteorit 2020. szeptember 5.-én lett hivatalos a Meteoritical Bulletinben, mint L5-an kondrit, S2 sokkoltsággal és W0 mállási fokkal.

A megtalált két olasz meteorit példány

Január 9.-én a pakisztáni Beluzisztán hegyes vidékén hangrobbanásos tűzgömb kíséretében volt egy jelentős meteorit hullás este fél 7-kor. A helyiek a robbanás szerű hangokat először villámlásnak vagy amerikai rakéta támadásnak vélték. Egy Mando Khel törzsi falu egyik háztetőjét egy meteorit átütötte át, ezt így rögtön megtalálták, ebből gondolták, hogy itt meteorit okozta a robbanásra hasonlító hangokat. A legnagyobb 6,309 kg-os példányt kecskepásztorok találták később, majd még kettőt szintén a környéken. A további példányok sorrendben 5,5, 4,924 és 2,223 kg-osak. A meteoritok végül Michael Farmer közvetítésével eljutottak az arizonai Tempe-be, az ASU Center for Meteorite Studies neves laborba, ahol L. Garvie professzor vizsgálta őket. A leírás szerint a meteorit H3-as petrológiai osztályó kondrit, H4-es klasztokkal, a sokkoltsági fok S=2, a mállottság természetese W=0 hiszen friss hullás. A TKW végül 18,96 kg.

A Zhob nevű H3-4 kondrit a Meteoritical Bulletinben

A nagy méretű Zhob H3-4 kondrit meteoritok


Novo Mesto, Szlovénia

A kassai meteorit hullás 10. évfordulóján napra pontosan egy nappali tűzgömb hullott Szlovénia felett 10:31-kor (LT), amit láttak Olaszországból, Ausztriából, Magyarországról, Horvátországból is. Telepített kamerarendszerek nem rögzítették a nyomot, de autós és biztonsági kamerák igen. Mivel a meteorit a tél végi száraz és magas fűvel még felnőtt területre esett, akárcsak 10 évvel ezelőtt a kassai meteorit, így nagy esély kínálkozott a felszínt ért darabok megtalálására. Versenyfutás kezdődött az idővel, ugyanis Jim Goodall egy amerikai amatőr meteorpálya számoló pár nappal a hullás utám közzétette az első és nyílvános hullási zóna számításait (strewnify.com), ami legalábbis a hullás ilyen korai időszakában rendkívül szokatlan. A szlovén, horvát és  magyar pályaszámítók ekkor még nem rendelkeztek számításokkal – igaz jó páran később sem – így a kedvezőnek kínálkozó időjárás és nagy találási esély miatt kereső expedíciók indultak útnak Szlovénia felé. Elsőként a ljubljanai egyetem néhány fős, de ilyen téren gyakorlatlan egyetemistái próbálkoztak, nem sokkal később megérkeztek a magyar kereső csapatok is, akik később kibővültek a világhírű és professzionális keresővel Michael Farmerral. Mi magyarok felajánlottuk segítségünket a helyieknek de nem igazán foglalkoztak az ajánlatunkkal, ennek okát sejtjük, de nem kommentáljuk. A közös kereső csapat 13 fős gyakorlott szemű egysége hétvégére kibővült ugyan a külön kereső szlovénekkel ,de hiába volt nap hogy 50-60 fő keresett, végül senki nem talált semmit. Március 8-án jött a hír, hogy egy helyi lakos az autófeljáróján egy meteoritnak tűnő tárgyat talált. Bojan Ambrozovic a ljubljanai Nemzeti Múzeum lelkes meteoritosa mutatta be végül a 203 gr-os mintát vasárnap 15:00-kor. A videókon egy törött kondrit tűnt fel, hiányos olvadási kéreggel. A találási koordinátákat közzé tették, így mindenki látta, hogy az előzetes számítások pontatlanok voltak, így a kereső team-ek máshol kerestek. Később még 2 másik példányt találtak, szintén helyi lakosok (469 gr + 48 gr). Tehát a szisztematikus keresések sajnos nem vezettek eredményre. Napokkal később berobbant Európába a vírus és lezárták a határokat, településeket így a keresések véget értek, illetve a tavaszi alj takaró megnőtt, a meteorit keresése ezáltal lényegesen megnehezült. Talán az utolsók voltunk akik ezt a meteoritot még jó eséllyel kereshették. Érdekesség még, hogy a példányokról részben vagy teljesen hiányzik az olvadási kéreg, ami az alacsonyan történő fragmentáció és/vagy a meteortest mélyebb rétegeiből való kirobbanás hatása lehet. A pályaszámításoknál mg kell említeni Kővágó Gábor honfitársunk elévülhetetlen érdemeit, hiszen ő velünk keresett és ráadásul jobban számolt mint mások. A kereső expedíció egyébiránt magánemberek vállalkozása volt. A meteorit 2020. július 03.-án lett hivatalos a Meteoritical Bulletinben, mint L5 S5 W0/1 kondrit lásd itt, hivatalos össztömeg: 720 gr. 

A Novo Mesto-i tűzgömb fragmentálódása


Jobbról: a megtalált első 203 gr-os meteorit, a „strewnify.com” szerinti szórásmező számításés végül a másodiknak megtalált 469 gr-os olvadási kéreg hiányos példány

Gatuto, Kenya

2020. április 24.-én, helyi idő szerint 20:00 helyi idő szerint meteoritok estek kenyai falvakban, Nairobitól 100 km-re északkeletre, a Mount Kenya közelében. Az egyik meteorit átlyukasztott egy kombuini-i fémből készült háztetőt később Gatuto és Kimicha területein számos más meteoritot is találtak. A meteoritokról szóló képek hamar elterjedtek a közösségi médiában és ezzel párhuzamosan feltűntek a helyi szerencsevadászok a kezükben lévő eladó példányokkal. Ökölszabály, hogy még aki szereti is az ismeretlen kenyai bankszámlákra való meteorit érték átutalások végtelenbe vesző kihívásait, még azok se fizessenek a képeken szereplő példányokért mert soha nem érkeznek meg azok a megadott címekre. Hiába ez Afrika… A megjelent képeken egyébiránt nagyon szép több kg-s nagy méretű kondrit meteoritok is láthatók, az ösztömeget csak becsülni lehet, ami elérheti az akár 25 kg-ot is! A meteorit 2020. július 4.-én lett hivatalos a Meteoritical Bulletinben, mint L6 S2 W0 kondrit, TKW 25 kg, a MetBull link itt.

A kenyai Gatuto L6 kondrit meteoritok

A híradások megemlítenek egy szlovákiai kondrit hullást is (2020. április 17.), de ez nem megerősített jelenleg és nem tudunk megtalált példányról.

"Bimbe" falu Zambia

2020. júniusának egyik vasárnapján 7.-én vagy 14.-én (egyenlőre nem tisztázott a dátum) helyi idő szerint reggel 7 órakor, Zambia  Chibombo körzetében, Bimbe nevű faluban meteorithullás volt. Szemtanúk valamilyen tárgy felszínbe csapódásának erős hangját hallották, amit idegen szag kísért. A helyiek nemsokkal ezután megtalálták a meteoritok okozta földbenyomódást és a darabokra tört kondrit meteorit darabjait. A szétesett szilánkokat egymáshoz illesztve összerakták a képek alapján több kg-snak becsült testet. A falu vezetője Chitanda Lumamba lefoglalta a darabokat és az ország geológus szakembereihez juttatja el azokat.

A zambiai Bimbe faluban hullott kondrit metorit, jobbra a falu vezetőjének kezében a kondrit egy darabja

 "Sanchore", India

2020. június 19. reggel 6:15-kor (LT) az indiai, Rádzsasztán állam, Sanchor város külterületi részén, a Gayatri College melleti úton ritka kozmikus látogató, egy darab vasmeteorit hullott. A test egy 13-16 cm mély homokos lyuk mélyén ült és a megtalálók forrónak írták le becsapódás után. Egyes szemtanúk állítják, hogy a test 3 óra múltán már lehűlt. Helyiek a becsapódás előtt látták a fényes tűzgömböt az égbolton, majd erős robbanásszerű hangot hallottak. 7:00-kor futottak be az első hívások a helyi rendőrséghez és a leírások szerint 9:30-ra foglalta le a testet a hatóság, akik rövidesen eljuttatták azt egy ékszerészhez, aki előzetes anyagösszetétel mérést végzett azon. E szerint: 85,86 % Fe-t és 10,23 % Ni-t tartalmaz ( ez kb. a IIIAB geokémiai osztályú és közép-oktaedrites szerkezetű vasmeteoritoknak felel meg, plusz látszik a testen  egy néhány cm-es troilit csomó kiesési gödröcskéje, ami gyakori velejárója a közép-oktaedrites vasmeteorit szerkezetnek - "Zs. K. szerkesztő megjegyzése). Maga a 2,788 kg tömegű meteorit fémes és orientált alakja és megjelenése, a vékony szürkés-feketés olvadási kéreg, az olvadási folyásnyomok egyedi szépséget kölcsönöz a ritka kozmikus testnek. A vasmeteoritok az összes szemtanús, dokumentált meteorithullás mindössze 4,5 %-át képviselik, közel 50 ilyen példány ismert, tehát igen ritka típsunak számítanak. A legutolsó szemtanús vasmeteorit a 2008. január 10.-ei Sokoto IIIAB közép-oktaedrites szerkezetű 30 kg-os meteorit, MetBull Link itt.  Ezt megelőzően 2006. augusztus 9.-én indiában hullott a 6,8 kg-os Kavarpura, típusa IIe-an, MetBull link itt. A meteorit India planetológus, meteoritikai szakértőihez kerül további vizsgálatok céljából.

A meteorit ütötte lyuk, Sanchore, India
A tankönyvszerűen orientált alakú vasmeteorit, fémes, szürkés, vékony olvadási kéreggel


Kolang, Indonézia

2020. augusztus 1.-én helyi idő szerint 16:00 órakor (9:00 UT) Észak-Szumátrán (Indonézia), Satahi Nauli faluban egy meteorit ütötte át Josua Hutagalung házának fémlemez tetejét és lyukat ütve landolt a földben. A koporsókészítő megtaláló épp egy koporsón dolgozott a háza mögött, amikor egy erős detonáció szerű hangot hallott a tiszta égboltról, ami olyan erős volt, hogy szinte beleremegett a ház. Erre néhány percre valamiféle robaj szerű hangot hallottak a tető felől, majd ő és felesége félóra múlva egy 15 cm mély lyukat fedeztek fel a sáros földben, amiben egy sáros, feketés tárgy volt. Ezt kiemelték és kissé melegnek találták, még 4 óra múlva is !

A hullás híre augusztus 3.án jutott el a helyi médiához, itt Hutagalung elmondta amit látott és bemutatta amit talált, egyben felismerte, hogy valódi meteorithoz jutott hozzá. Nem szeretné eladni senkinek, ugyanis tudja, hogy mennyire ritkának számít és "az égből érkezett" jövevényt szerencsehozónak tartja. A meteoritot száraz helyen tárolja és reméli, hogy a kutatók a mihamarabb megvizsgálhatják.

Egy másik példányról is tudomásunk van, ami egy rizsföldre zuhant egy km-re az előbbi példánytól. Ez azonban darabokra tört ahogy ásóval próbálták a lyukjából kiszedni. A meteorit külseje, illetve az a tény, hogy erősen törik arra enged következtetni, hogy a mostani hullás valamilyen szenes kondrit, többek szerint CM típus. Feltételezhető, hogy a helyiek még további példányokat fognak találni. Típus: szeneskondrit CM1/2 , a meteorit hivatalos a MetBull-ban, link a táblázatban.

A meteorit a talajban, majd kiemelése után
A fekete olvadási kéreggel borított meteorit, jobbra: a boldog megtaláló és a 2,2 kg-s példány


Santa Filomena, Brazilia

2020. augusztus 19.-én Braziliában, Piauí tartományban, Santa Filomena mellett meteorit hullott, melyet a hullás után azonnal megtaláltak. A hullás híre bekerült a helyi médiába link itt. Az ismert brazil meteoritvadász André Moutinho is a helyszínre utazott és augusztus 22.-én talált is egy példányt. A Santa Filomena jelentős hullás hiszen a TKW 80 kg, a meteorit 2020. november 1.-én lett hivatalos a Meteoritical Bulletinben, mint H5-6 kondrit, S4, W0.

A Santa Filomena-i meteoritok a helyi TV adásában és az André Moutinho által talált példány


Tarda, Marokkó

A közösségi médiában elterjedt információk szerint Marokkóban Errachidia és Gulmima között 2020. augusztus 25.-én szemtanús meteorit hullott (forrás: Aziz Habibi, Hamza Lharbi Facebook). Helyi meteorit dealerek számos in-situ fotós képet mutattak már megtalált példányokról. Típus szeneskondrit C2-ung, a meteorit hivatalos a MetBull-ban, link a táblázatban.

Az Errachidia és Gulmima között hullott marokkói szeneskondrit meteoritok


Ådalen vasmeteorit Svédország

2020. november 7.-én 21:27 UT hangrobbanásos, tűzgömb húzott át Svédország keleti része felett, melyet több százezer ember látott és tapasztalt meg. A rendelkezésre álló kamerás adatok alapján Eric Stemples az Uppsalai Egyetem csillagásza kiszámította hullási zónát, mégpedig Enköping és Ådalen helységek közelében. 2020. december 5.-én Andreas Forsberg geológus egy 30 cm hosszú kb. 14 kg-os erősen regmagliptes vasmeteoritot talált az Ådalen-i erdőben, mindössze 70 m-re egy nagy kőtől amit megsérthetett a hulló meteorit. Ezt a követ november 20.-án fedezte fel Anders Zetterqvist geológus, aki megsérült fagyökereket is látott, de a vasmeteoritot végül nem ő találta végül, viszont felfedezésével hozzájárult annak megtalálásához. A megtalált meteoritot a kutatók a Svéd Természettudományi Múzemumba juttatták el, ahol megkezdték annak részletes vizsgálatát. A számítások szerint eredetileg 9 tonnás meteoroidból ez maradhatott a fődarab, kisebb példányok feltalálását azért még várják a környéken. ( forrás: Karmaka.de, Naturhistorika riksmuseet )

Az Ådalen mellett talált vasmeteorit, a megsérült nagy kő és a meteorit feltételezett lepattanási útja 


A 2019-es év meteorithullásai

2019-ben az alábbi megerősített meteorit hullásokról van tudomásunk:

No: Meteorit neve: Hullás időpontja: Ország: Típus: Hivatalos a MetBull-ban: TKW:
1. Viñales 2019. február 1. 18:17:10 UTC Kuba kondrit L6 igen > 50kg
2. Aguas Zarcas 2019. április 23. 21:07 LT Costa Rica szeneskondrit CM2 igen > 27 kg
3. Oued Sfayat 2019. május 16. 21:00 LT Algéria kondrit H5 igen 8 kg
4.Arpu Kuilpu2019. június 2.Ausztráliakondrit H5igen31 gr
5. Wad Lahteyba2019. június 27. 16:00 UTCNyugat-Szaharakondrit H5igen20 kg
6."Madura Cave"2019. június 19.Ausztráliakondritnem1,1 kg
7.Mahadeva
2019. július 22. 14:30 IST
India
kondrit H5
igen
15 kg
8.Taqtaq-e Rasoul
2019. augusztus 10. 04:20 UTC
Irán
kondrit H5
igen
2 kg
9.Al Farciya2019. augusztus 20. 01:15AM GMT+1Nyugat-Szaharakondrit L6igen1,3 kg
10.Flensburg2019. szeptember 12. 12:49:48 UTCNémetországszeneskondrit C1-ungigen24,5 gr
11."Forrest"2019. november 18.Ausztráliakondritnem~300 gr


A Meteoritical Bullentin linkje

A hullások képei:

Viñales Kuba 2019.február 1. kondrit L6 (balról. 3-4. kép saját példányaim)


Aguas Zarcas Costa Rica 2019. április 23. szeneskondrit CM2 (jobb oldali saját példányom)

Oued Sfayat Algéria 2019. május 16. kondrit H5


Wad Lahteyba, Nyugat-Szahara, 2019. június 27. (credit to Topherspin met.)

A Madura Cave ausztrál kondrit meteorit tűzgömbje, a keresők és  a meteorit (forrás: karmaka.de, DFN)
"Mahadeva" India 2019. július 22.
Taqtaq-e Rasoul Irán 2019. augusztus 10. kondrit H5
Al Farciya, 2019. augusztus 20. Nyugat-Szahara (saját példányom)
Flensburg Németország 2019. szeptember 12. szeneskondrit C1-ung
A Forrest ausztrál kondrit tűzgömbje és a megtalált 1,1 kg-os példány (forrás: karmake.de, DFN)