Vénusz 2020.06.01.

Kategóriák

Leírás

0,2 %-os Vénusz sarló !

2020. június 01.-én (Pünkösd hétfőn) a reggeli felhőzet délutánra szépen oszlani kezdett. A 0,7 %-os vékony bolygó sarlót május 30.-án még videóztam, de aztán egy esős hidegfront érkezett, így lemondtam a Naphoz egyre közelebb kerülő bolygó fotózásáról. Ez szerencsére a mai napon máshogy lett. A felhők dél körül még bátran vonulgattak az objektum előtt, de ki lehetett fogni tiszta időszakokat, amikor 15-20 ezer egyedi frame-ből álló videók készülhettek. Viszont a Vénusz már nagyon közel, mindössze 3 fok 39'-re volt a Naptól, ami már veszélyes közelség és speciális megfigyelési előkészületeket és óvatosságot igényel.

Megfigyelések előtt az összes távcsövet letakartam, a keresőn napszűrő volt. Hetek óta a 130/780-as TMB LZOS triplet-APO távcsövemet használom a Vénuszra, amire készítettem egy hosszú kitakaró palástot a párasapkára rögzítve. Így nem világít be a Nap erős fénye a távcsőbe. A Napot a keresőtávcső szálkeresztjének közepére állítottam és erre a pozícióra tanítottam be az FS2 kontroller GoTo-ját. Ezután kézzel óvatosan "átmozogtam" a Sky Safari Pro-ból számított Vénusz pozícióra.

A TMB APO-n látható a hosszabbító párasapka toldat
Így látszódott a Vénusz a videók készítése közben
Ma az ASI 224MC színes kamerát használtam


A TMB-ben 62-200 X-os nagyításom néztem vizuálisan a bolygót. A LM nagyon fényes a közeli Nap miatt, de így is kiválóan látszik a kontrasztos fehéres-sárgás bolygó ív. A megfigyelést erősen zavarják a levegőben szálló nyárfavirágzás pihéi, amik a képösszeadáskor is bezavarnak.

Ma is készült egy kék hátterű de kissé nagyobb integrációs idővel készült kép, az ívméret érzékeltetése miatt. Méréseim szerint az ív ma 280-285 fokos lehet, 05.30.-hoz képest kb. 30 fokkal nőtt és még nem ért körbe.

Csatolok egy képet a nyugtalanságról, hogy érzékeltessem a mai körülményeket. Lényegében a felhőlyukakban lehetett képet készíteni.


A felvételek készítésekor PIPP-ben leválogattam a legjobb 300-400 db frame-t, amit aztán AS!-3-ban adtam össze. Registax-ban élesítettem és előgörbéztem majd Photoshopban fejeztem be a képeket.

Technikai adatok

Műszer

130 f/6 TMB LZOS triplet-APO refraktor + TeleVue3x

Kamera

ASI 224 MC kamera, ADC nélkül

Szűrő

Baader UV+Ir cut

Mechanika

Fornax 152 német mechanika + FS2 vezérlés

Vezetés

Nincs autoguide-ing.

Expozíciós adatok

2-3 msec

Hely

Corona Borealis Csillagvizsgáló, Győr

Dátum

2020.06.01.

Átlátszóság

7/10

Seeing

4/10

Hőmérséklet

23 °C

Feldolgozás

PIPP, SharpCap Pro, AS!3, Registax, Photoshop