Vénusz - Afrodité gyűrűje

Kategóriák

Leírás

Vénusz - "Afrodité gyűrűje"

És ma estére (2020.06.02.) körbeért a 0,07 %-os fázisú bolygó atmoszférikus íve. Napunk fényét látjuk áttűnni a bolygó felső légkörén körben.

A Vénusz látszó átmérője 57.8", távolsága Földünktől 0,2887 CSE, azaz 43,2 millió km. Az alsó együttállás előtt kb. 25 órával készült képek - ez nekem egyéni rekord. Távcsőben vizuálisan is látható volt a vékony ív, de oly sok fényes nyárfa pihe vonult át a látómezőben, hogy a teljes körívet nem láttam.

Az összegzett videón és az abból készült képen viszont körbeért az ív, ebben a szezonban ez az első magyar felvétel a körívről ! Bár először, láva nyárfa pihe "havazást", nem hittem, hogy sikerülni fog... Legközelebb 8 év múlva nyílik lehetőségünk ezt a jelenséget megfigyelni, amit romantikusan Afrodité gyűrűjének is neveznek.

A szálló pihék miatt viszont esély sem volt TeleVue vagy bármilyen fókusznyújtásra. Ez a 130-as TMB triplet-APO 780 mm-es primer fókuszában készült kép, erősen felnagyítva. 3-3,5 órán keresztül próbálkoztam, a video volt a nagy kaland és azután a kép összeadás, de végül találtam egy módszert a pihék kiszűrésére és összejött. Lehetne jobb is a képminőség az igaz, de lényegében úgy nézett ki a video, mintha sűrű havazásban vettem volna fel a képet.

A mai napon másnak is sikerült képet készíteni így ahogy láttam, Didier Favre-nek, Franciaországból és megnyugtatott, hogy neki is pont olyan a gyűrű megvilágítottsága mint az enyém.

A ragasztó egy ízben elengedte a fénykitakaró sapkát az objektív körül, ami az elé fordult. A képernyőn így elsötétedett a video. Na gondoltam a kamera most adta meg magát a nagy fényözönben. Aztán rájöttem, hogy mi a helyzet... Huhh, nagy kő esett le a szívemről :-)

A jobboldali kép egy másik video szekvenciából készült, élesítve és túlhúzva illetve színek nélkül, kontraszterősítéssel, görbézve. Azaz kb. mindent kihasználva, csak hogy jobban látszódjon a jelenség.

A felvételek készítésekor a Nap mindössze 1 fok 48'-re volt a Vénusztól !


Technikai adatok

Műszer

130 f/6 TMB LZOS triplet-APO refraktor primér fókusz

Kamera

ASI 224 MC kamera, ADC nélkül

Szűrő

Baader UV+Ir cut

Mechanika

Fornax 152 német mechanika + FS2 vezérlés

Vezetés

Nincs autoguide-ing.

Expozíciós adatok

0,1 msec

Hely

Corona Borealis Csillagvizsgáló, Győr

Dátum

2020.06.02.

Átlátszóság

6/10

Seeing

4/10

Hőmérséklet

23 °C

Feldolgozás

SharpCap Pro, AS!3, Registax, Photoshop