A Vénusz spektruma 2020.04.09.-én

Kategóriák

Leírás


információk az objektumról

A Vénusz 2020.04.09.-én 18:33 UT-kor a Bika (Taurus) csillagképben volt nem messze a Pleaidok (M45) mellett, térképen itt jelöltem a helyzetét. Csak érdekesség képpen: a bolygó látszó átmérője 28,5", távolsága a földtől 87,7 millió km, azaz 0,5862 CSE, horizont feletti magassága 30 fok, látszó fényessége -4,5 mg.

a csillagos égbolton való helye


A kép készítésének körülményei

A bolygó spektrumát az ASI1600MM Pro kamerával vettem fel, a chipet 0 C fokra hűtöttem. A Dados spektrográfban az első rendű spektrum eleje épp ráfér a nullad rendű képpel (maga a Vénusz) a chip felületére. Ez ugye azért fontos, mert így egyszerűbb a hullámhossz kalibráció. Amikor ezek a technikai felvételek elkészültek, a spektrográf mikrométercsavarjával az első rendű spektrumot az érzékelő chip közepére helyzetem, ügyelve, hogy a Vénusz továbbra is jól láthatóan a középső résben maradjon. Elkészítettem 5 db dark felvételt, amit a SharpCap Pro szoftver átlagolt, majd Master Dark-ként levonta azt az egyes képekből azok elkészülte után, mentés előtt.

Összesen 20 db 250 msec-os képet készítettem és mentettem 16 bites fits formátumban. A stackelést Maxim DL-ben szoftverben végeztem, az összeadott képet 16 bitesként mentettem. A spektrum kalibrációját és intenzitás görbéjét a francia (ingyenesen letölthető) VisualSPec spektrum analizáló szoftverben készítettem el, csakúgy mint a hullámhossz kalibrációt. A VisualSpec egyik hasznos funkciója, hogy az eredeti spektrum görbét nem csak egy 1 pixel szélességű vonallal metszi el, hanem egy beállítható értékű pixel széles sávot állíthatunk be neki, ami vertikálisan átlagolja a sávban lévő értékeket. Ez megszünteti a spektrum görbe egymás melletti értékeinek "tüskésségét" és simább lefutású spektrum görbét eredményez, a végeredmény kezelhetőbb és szebb lesz, ha persze beszélhetünk szépségről egy spektrum görbe esetén.

A végleges képeket Photoshop-ban szerkesztettem össze egységes ábrává. Az egyes molekula elnyelési (abszorpciós) vonalakat a egyrészt a már korábban készült és interneten elérhető Vénusz spektrumok alapján azonosítottam (credit to Gustavo Sanchez), másrészt a hullámhossz kalibrációval ezt megerősítettem magam számára. Most instrumentális (műszer-) érzékenység  és fluxus kalibrációt nem végeztem.

Eredmény: jól azonosíthatók a bolygó atmoszférájában lévő CH, CH4, és C2 molekula vonalak illetve a földi H2O. Érdemes lesz követni későbbiekben a spektrum vonalak esetleges változását.
Technikai adatok

Műszer

Celestron14 356 mm f/11 EdgeHD tubus

Kamera

ASI 1600MM Pro cooled

Szűrő

Nincs szűrő

Mechanika

Fornax 152 német mechanika + FS2 vezérlés

Vezetés

Nincs autoguide-ing.

Expozíciós adatok

250 msec

Hely

Corona Borealis Csillagvizsgáló, Győr

Dátum

2020.04.12.

Átlátszóság

4/10

Seeing

6/10

Hőmérséklet

17 °C

Feldolgozás

A felvételt a Baader Dados rés-spektrográffal készítettem, 20 db spektrum összeadásával.

Spektrográf

Baader Dados résspektrográf