Sirus spektrum

Kategóriák

Leírás

A Sirius ( alfa Canis Majoris ) a Vegához hasonló spektrumú fősorozati csillag, színkép típusa: A0mA1 Va, az egész égbolt legfényesebb csillaga, látszólagos fényessége -1,46 mg. A Napunktól 8,6 fényév távolságra lévő Sirius abszolút fényessége 25,4x, tömege 2x, átmérője pedig 1,7x nagyobb annál.  Felszíni hőmérséklete 9940 K, emiatt színét kékesfehérnek látjuk. érdekesség, hogy régi leírások "vörös Szíriuszt" említenek, ami magyarázható azzal, hogy nálunk a horizonthoz közel látszik és a légkör vörös felé tolja el színét. Ennek ellentmond, hogy a feljegyzések Babilóniából, Észak-Afrikából származnak, ahonnan viszont sokkal magasabban látszik a csillag. Izlandi feljegyzések viszont kéknek, Hawaii-ról származók pedig sárga színűnek írják le.

Kísérője a Sirus B  egy 1,02 naptömegű fehér törpe csillag, látszólagos fényessége 8,7 mg.  50 év alatt kerüli meg főcsillagát és nem távolodik el jobban, mint 11", emiatt és fényessége miatt megfigyelése mindig kihívás.

A Szíriusz spektrumában - a Vegához hasonlóan - igen kontrasztosan és jól láthatók a hidrogén ún. Balmer abszorpciós/elnyelési vonalai (H-alfa, H-béta, H-gamma, H-éta, stb), - méghozzá leginkább épp az A0 típusnál - ugyanakkor gyengék a He és Ca vonalai. "A" színképosztályú csillag a Deneb, Fomalhaut, Vega, a fősorozati csillagok kb. 0,63 %-a A osztályú.

Most közreadott Szíriusz, alacsony felbontású színképemben, a 3800-7800 Angström tartományban igen karakteresek a hidrogén Balmer vonalai, amit a képen jelöltem is. A földi atmoszféra O2 és víz elnyelési vonalai és sávjai, minden földi spektrumban megjelennek, ezt kékkel jelöltem.

A spektrum szoftveres feldolgozását a francia VisualSpec szoftverrel végeztem, a végeredmény: hullámhossz-kalibrált, normalizált, de nem fluxuskalibrált.

Az abszorpciós vonalak azonosítását a német Volkssternwarte Neumarkt nagyszerű oldalai segítségével tettem meg, részletek itt: http://www.spektros.de/sirius/sirius.html

Technikai adatok

Műszer

Celestron14 356 mm f/11 EdgeHD tubus

Kamera

ASI 1600MM Pro cooled

Szűrő

Nincs szűrő

Mechanika

Fornax 152 német mechanika + FS2 vezérlés

Vezetés

Nincs autoguide-ing.

Expozíciós adatok

300 x 10 msec

Hely

Corona Borealis Csillagvizsgáló, Győr

Dátum

2021.01.27.

Átlátszóság

8/10

Seeing

5/10

Hőmérséklet

-1 °C

Feldolgozás

A felvételt a Baader Dados rés-spektrográffal készítettem, 300 db egyedi 10 ms-os spektrum összeadásával. Képfeldolgozás: SharpCap Pro, AS!3, Registax, VisualSpec, Photoshop

Spektrográf

Baader Dados résspektrográf