Teljes napfogyatkozás, Finnország 1990

Az expedíció rövid története

1989-ben a Miskolci Uránia Csillagvizsgálóban nagy amatőr-csillagász élet zajlott. Sokan voltunk még akkori szakkörösök akikben Dr. Szabó Gyula vetette el a csillagászat iránti szeretet magját. Egyetemistaként az aktuális csillagászati évkönyvből tudtuk meg, hogy 1990 július 22.-én teljes napfogyatkozás lesz látható Finnországból. Elhatároztuk, hogy az országban szerveződő egyéb expedícióktól függetlenül indulunk a jelenség megfigyelésére.

Az egyetemi ösztöndíjunk miatt csak a ma jól ismert fapados utazási megoldások jöhettek szóba, így pl. a diák vonatjegyünk, az egyetemi büfében "kajajegyre" beszerzett konzervek és a lengyel piacon beszerzett szovjet rubel, ma talán megmosolyogtatóak, de akkor teljes normális volt számunkra.

Az akkori Szovjetunión keresztül vonattal érintve Moszkvát és az akkori Leningrádot, jutottunk el Vainikkala állomására. Innen autóbusszal illetve gyalogosan értük el Riistina faluját. A finnországi vonatjegy ára számunkra írtózatosan magas volt, így mindent be kellett vetnünk amit csak a találékony ifjú elme kitalálhat.

Az 1990. július 22.-i teljes napfogyatkozás térképen

Riistina tópartja 1990.07.22.-én reggel

A konkrét megfigyelő helyszín kiválasztására hagytunk néhány napot. Mikor is elérkezett a várva várt nap. A csendesen szemerkélő esőben értük el még a hajnali sötétségben a tóparti észlelőhelyet. A műszerek beállítva várták a nagy pillanatokat. A számítások szerint, mire felkel a Nap a horizont alól, már megkezdődött a fogyatkozás. A részleges fázisokról sorban készültek a fotók ui. a Nap éppen felhőrésben látszott. Maga a totalitás kb. 4-5 fok horizont feletti magasságban következett be. Távcsövön keresztül, azaz a fényképezőgép keresőjébe tekintve néhány pillanatig, a felhőzeten keresztül látszódott a Hold fekete korongja, de semmi egyéb. Méréseink szerint 87 másodpecig tartott a teljes sötétség, ami tényleg teljes volt, hiszen a felhőzet takartsága is csökkentette a korona fényét. A tóparti állatok elhalgattak, szinte a szél susugása is elcsendesült, a látvány maga a tóparton kisértetiessé vált. A röpke pillanatok azonban hamar elszálltak és ismét hajnali derengésbe csapott át a megvilágítottság.

Az eső újból eleredt és így a kilépés utáni fázisokból nem láttunk semmit. Összegezve a látottakat megállapítható, hogy a Nap eltakarása rendkívül gyorsan, számunkra akik addig nem láttunk még ilyet, határozottan váratlanul zajlott. Néhány pillanatig a műszerek kezelése is gondot okozott. A fotók közül néhány lejjebb megtalálható. Tudomásunk szerint - egy repülős amatőr-csillagászunk kivételével - a többi expedíció sem járt sokkal több sikerrel, sőt nekünk megadatott az is, hogy egy felhőrésben még magát a holdkorongot is megfigyelhessük közvetlenül a totalitás előtt.

Utunk talán nem lebecsülendő eredmény, hogy, hogy a moszkvai "Zenit" fotósáruházból sikerült szereznünk egy Mizar távcsövet, majd feketén 20x60 binokulárt amit aztán megelégedésre használtunk itthon.

Az expedíció helyszíne

A megfigyelőcsoport hosszas helyszíni tájékozódás után választotta ki a Mikkeli nevű kis várostól nem messze fekvő Riistina falut, ahol a táborunkat felvertük. Maga az észlelőhely egy tó partján volt, aminek ellentétes partján kelt fel a Nap.

Riistina tópartja - sárgával jelöltem ahol észlelhettük a jelenséget, akkor még nem volt GPS így csak kb. emlékszünk a pontos helyszínre

A helyszínen készült fekete-fehér fotók 1990.7.22.

A fogyatkozó Nap és a felhők
Magas fázis
Magas fázis és jönnek a felhők
Ez volt számunkra a maximális fázis amit el tudtunk csípni a teljes befelhősödés előtt

A felhasznált műszerek

Fotós felvételek: Panchromar tip. filter sorozat + 50/540 ZEISS AS objektív + 25 mm ZEISS Huygens okulár az okulárprojekcióhoz + Zenit-E fényképzezogép + fotoállvány Film: Fortepan 50 fekete-fehér Vizuális észlelés: 10x50 Helios, Hegesztőüveg

Az expedíció résztvevői

  • Igaz Antal - Miskolci Uránia Csillagvizsgáló
  • Kereszty Zsolt - Miskolci Uránia Csillagvizsgáló
  • Papp István - Miskolci Uránia Csillagvizsgáló
  • Pappné Ferenczy Zita - Miskolci Uránia Csillagvizsgáló
  • Soltész Andrea - Miskolci Uránia Csillagvizsgáló
  • Veres Tibor - Miskolci Uránia Csillagvizsgáló