Teljes napfogyatkozás, Kína 2009. július 22.

A 2009. július 22.-i teljes napfogyatkozás a XXI. század leghosszabb teljes napfogyatkozása, a totalitás maximális időtartama 6 perc 39 másodperc, ami több mint 4 perccel több, mint a 1999. augusztus 11-i magyarországié. Expedíciónk Kínából élte át a felejthetetlen és kalandos fogyatkozást, írásom az akkori események összefoglalója.

A fogyatkozás útvonala - Fred Espenak, NASA GSFC

A Meteor csillagászati évkönyv 2009-es kötete az alábbiakat közli a napfogyatkozásról:

"A teljesség sávja India nyugati partjairól indul, keresztezi Kína déli és keleti részét, Japántól délre lép a Csendes-óceán végtelen vizeire, és ott is ér véget. A félárnyék első érintésére még 21-én, 23:58:19 UT-kor kerül sor. Maga az árnyék 00:51:17 UT-kor érinti meg India nyugati partvidékét. A fogyatkozás maximuma 2:35:2 UT-kor van, ekkor a totalitás 6 perc 38,8 másodperc hosszú, az árnyékkúp 258 km széles és a Bonin-szigetektől délkeletre tartózkodik. A fogyatkozás nagysága 1,0799 magnitúdó. Az árnyék 4:19:27 UT-kor válik el a Csendes-óceán vizeitől, a Tahiti-szigetektől nyugatra. A félárnyék 5:12:25 UT-kor távozik bolygónk felszínéről. Ez a napfogyatkozás adja a leghosszabb totalitást az elkövetkező 124 évben, csak a 2132. június 13-i lesz a mostaninál hosszabb, 6 perc 55 másodperces totalitással. A Hold fél nappal van földközelsége előtt, látszó átmérője nagy, 33,4′. A Föld 18 nappal korábban volt naptávolban, így látszó mérete jóval kisebb az átlagosnál, 31,5′. A kettő különbsége 1,94′, ami részben magyarázat a szokatlanul hosszú totalitásra."

Az expedíció szervezése

Részletes napfogyatkozási, utazási és időjárási előtanulmányok után Presits Péter amatőr-csillagász barátommal úgy döntöttünk, hogy csoportos napfogyatkozás expedíciót szervezünk Kínába, Shanghai körzetébe. Már a sikeres 2006-os törökországi teljes napfogyatkozás túra során többen jelezték, hogy az "Évszázad napfogyatkozásán" mindenképp ott szeretnének lenni, így nem meglepő, hogy úgy indultunk neki a szervezésnek, hogy 20-30-an biztosra mondták előzetes igényüket. Több olyan profi utazási irodától kértünk ajánlatot akik kifejezetten Kína és Ázsia specialistának számítottak. Kialakult egy velős Peking, Sanghai, Jiaxing, Peking túra 2009. július 17-24 között, ahová a nyertes iroda velünk utazó Kína szakértőt biztosított. Az elutazás előtt Budapesten a Polaris Csillagvizsgálóban az MCSE központjában részletesen a résztvevőkkel egyeztettük az összes fontos részletet. Expedíciónk végül is a Magyar Csillagászati Egyesület hivatalos, kínai teljes napfogyatkozás expedíciója címet viselte, vezetőként megjelölve Pétert és jómagamat. Végül összesen 43-an indultunk neki Ferihegyről a nagy kalandnak. Tudomásunk szerint a világból a jelentős csillagászati múlttal bíró régiók, nemzetek képviselői, így az amerikai, európai, ausztrál, japán és persze kínai amatőr és profi csillagászok is Kínát választották megfigyelési célponttul, méghozzá nagyjából a Wuhan - Shanghai vonalat.

A fogyatkozás sávja Kína területén
az expedíció kinézett területe: Jiaxing

 Utunkon a legfontosabb történésekről igyekeztünk folyamatosan blog-olni a csillagaszat.hu portálon.

A hosszú repülőúton kisebb csoportokban reményekkel telve beszélgettünk, hogy ki milyen távcsövet, műszert, hozott és hogyan, milyen eszközzel szeretné a napfogyatkozást megnézni, megörökíteni, ki mit szeretne megnézni Kínában. 

Peking - Shanghai - Jiaxing

Pekingben és környékén 2 napot töltöttünk, ahol megnéztük a Tiananmen téren a kötelező épületeket: Mao Mauzóleuma, az Országos Népi Gyűlés Csarnoka, a Népi Hősök Emlékműve, a képeslapokról már jól ismert, Mao Ce-tung nagyméretű portréjával díszített Tiananmen kaput is. Majd a világöröksége részéhez tartozó Tiltott Várost, más néven a Palotamúzeumot, mely Kína legnagyobb szabású épületegyüttese. Délután ellátogattunk Peking négy legnagyobb temploma közé tartozó Ég templomához, ahol egykoron a császár mutatta be áldozatát az Égnek és az őseinek a téli napforduló idején. Másnap reggel indultunk a híres Kínai Nagy Falhoz, melyet a császárság korában több dinasztia építtetett az északról fenyegető támadások ellen. A Fal 6500 km hosszan húzódik, mely rövid részét tudtuk megcsodálni. Az út során megálltunk az Olimpiai Parknál, ahol megnéztük a monumentális Madárfészek és a Vizes kocka neveken ismert létesítményeket. Délután a császárok nyári menedékhelyénél, a Nyári Palotánál időztünk, mely egy kiterjedt parkot jelöl pagodával, épületekkel, egy tóval, valamint egy híres faragott fafolyosóval. Szállásunk mind-min 4*-os minőségi hotel volt, étkezésünk pedig változatos és persze kínai.

Másnap repülővel átmentünk Shanghaiba ahol félnapos városnézésen sorra került a festői tavakkal, sziklakertekkel gazdagított Yu Yuan kert, ezután a sikátorokkal, kisebb-nagyobb helyi boltokkal teli autentikus kínai óváros és a Jade Buddha templom. Este bementünk a városba, megcsodáltuk a metropolisz belvárosát sőt az esti Shanghai fényeit egy hajókiránduláson a Huangpu-folyón.

A modern Peking
A CCTV egyik épülete, Peking
A Tienanmen tér, Peking
A Császári Palota bejárata, Peking
Az Ég Temploma, Peking
Az Olimpiai "Madárfészek"
Shanghai éjszakai fényei
A Kínai Nagy Fal egy részlete

( Papp István képei, köszönet értük )

Az 5. kínai napunkon autóbusszal nyugatra utaztunk az előzetesen kiválasztott és majdnem a teljes fogyatkozás centrális vonalán fekvő Jiaxing városába. A város egy normál kínai város, laza 4,5 milliós lakosságával... számos külföldi expedíció érkezett ide. Nem itt terveztük megnézni a fogyatkozást (bár itt is jó lett volna, hiszen itt is 5' 52"-es időtartamú volt. Páran a rendelkezésünkre álló autóbusszal, a velünk utazó szakértő, idegenvezető és kínai kísérő segítségével, terep bejárásra és felfedezésre indultunk. Célunk több alternatív megfigyelési helyszín kiválasztása a másnapi napfogyatkozáshoz. Igazából a dolgot nehezítette, hogy sokan voltunk - egy autóbusznyi lelkes magyar - csillagászok és kísérők és bizony olyan szempontokat is figyelembe kellett venni, mint legyen közelben WC, víz/üdítő vételi lehetőség, ne takarjon be semmi a megfigyeléshez, zavartalan legyen stb stb. millió szempont. (Akkor még nem tudtam, de valójában ez lett az egyik jelentős problémánk másnap...).

Jiaxing város - az előzetes uticélunk

A helyszínek kiválasztása után a szállodába visszatérve, az időjárási helyzetkép végtelen elemzése és előrejelzések éjszakája következett. Néhány óránként expedíciós kupaktanácsot tartottunk a szálloda egyik termében, nem igazán reményteli érzésekkel. Ugyanis a rendkívül instabil monszunos időjárás szinte előrejelezhetetlenné tette a pontos megfigyelési célterület meghatározását, ahány időjárási szerver annyi előrejelzésünk volt kb. Próbáltunk más expedíciókkal kapcsolatot teremteni de ők is ugyanolyan tanácstalanok voltak, mint mi.

Idézve magamat az említett blog-ról, ez írtam akkor este:

"Az időjárási helyzet (most itt este 11 óra van) sajnos nem a legkedvezőbb, mert óriási monszuneső zavarta meg vérnyomásunkat. A körülöttünk kavargó levegő teljesen instabil, előre jelezni bármit is szinte lehetetlen. Folyamatosan figyeljük a japán időjárási szervereket, tartjuk a kapcsolatot a kínai partnerekkel, külföldi forrásokkal, helyi lakosokkal. Az este 9 órás megbeszélésünkön végül is úgy döntöttünk, hogy kimegyünk a Dél-kínai tenger partjára, mert a műholdas adatok elemzése után úgy találtuk, hogy a jelenlegi kedvezőtlen helyzetben még talán itt van némi esélyünk. Ráadásul Mr. Eclipse azaz Dr. Fred Espenak (NASA) is ezt a helyet választotta. A fogyatkozás GMT-ben 00:23-kor kezdődik, és kb. 2 és fél órás időtartamú. Amennyiben sikerül észlelnünk a jelenséget, megpróbálunk erről beszámolni.

Végül is a hajnali utolsó műholdképeink letöltése után a Kelet-kínai tengerparton lévő Jianshanweizen város tengerpartja mellett döntöttünk, mint megfigyelési helyről." 

A többiek ennek tudatában mentek el aludni, de bevallom én mint expedíció vezető végül semmit nem aludtam. Azt még nem említettem, hogy az útra elkísért legnagyobb fiam Zsolt is és sógorom Imre, akik persze édesen aludtak ekkortájt, végül is igazuk volt.

Időjárási helyzetkép Jianshanweizen városában… nem épp ideális valljuk be

Reggelre az időjárási helyzet szinte alig javult, utoljára ránézve az internetes előrejelzésekre +/- 200 km-es körzeten belül csupán nyugatabbra Huzhou és Anji városok környékére jeleztek egy picivel jobb esélyt. Úgy kalkuláltunk, hogy Jianshanweizen város tengerpartjánál jobb, esélyesebb és akkor még elérhető távolságra lévő terület nincs. Másnap korán így útnak indultunk a kb. órányira lévő tengerpartra, a műszerek bepakolva, mindenki elszánt, rajtunk tehát nem múlik. Utunk közben négyszer eredt meg majd állt el az eső, leginkább mindenütt zárt felhőzet látszódott, gyakorlatilag reménytelennek látszott az aznapi nagy esemény. Induláskor még mindig ott volt bennem a kisördög, a "mi lenne ha?" érzés, hogy miért nem nyugatra mentünk Huzhuo felé? De elhessegettem magamtól a kisördögöt. Hiba volt...

A teljes napfogyatkozás Jianshanweizen város tengerpartjától

Végül a városi beach-en kötöttünk ki, ahol már nagyon sok nemzet képviselője várta a nagy eseményt. A műszereket időben felállítottuk, de az ég mindig felhős volt, bár jó néhányszor felcsillant a Nap a felhőlyukakban. Az egész tengerpart tömve volt különböző nációk képviselőjével, helyiekkel, úgy nézett ki mintha mindenki csak erre a nem egész 6 perc totalitásra várna.

Papp István örök barátom és jómagam egy könnyű óragépes Soligor állványt hoztunk, amit előre beállítottunk a rajta lévő fokosztás segítségével ottani pólusmagasságra és északra. Mivel ekkora távolságra nem cipel az emberfia ellensúlyokat így annak szerepét a tengely végére rögzített fényképezőgép és "szigszalagos" vizespalackok vették át. Emellett egy 90-es SkyWatcher Makszutov-Cassegrain (ez már jól teljesített 2006-ban Törökországban is), 60/400-as SkyWatcher Equionox refraktor és egy 60 mm-es Coronado H-alfa távcső volt velünk, emellett Nikon és Canon DSLR fényképezőgépekre dolgoztunk. A munkamegosztás az volt, hogy Pista barátom kezelt két gépet és én szintén kettőt, ezáltal elég látványos tumultust csináltunk ketten az állvány körül, meg is csodált minket a beachen sétálgató, néhány ezer elvonuló kínai. A csoport többi tagja szintén elhelyezte a saját felszerelését, fényképezőgépét, videóját, ki mit. A képek talán visszaadják az ottani hangulatot.

Jinshanweizen tengerpartja az érdeklődőkkel
A magyar MCSE expedíció műszereinek egy része

A 3 távcső egy állványon műszercsokor
A két emberes verzió, végül is működött
Nagyon sötét lett, tényleg nagyon
Másnap a helyi lappal a hotelben

Most pedig idézem az eseményeket az említett blog-ról:

"A részleges fázis U1 kontakt időpontjáról lemaradtunk a zárt felhőzet miatt. A további percekben azonban sikerült jó pár felvételt készíteni a részleges fázisról. A Nap a felhőlyukakban hol felbukkant, hol feltűnt, szóval egészen bizakodva vártuk a teljes fázist. A totalitás előtt 3 perccel a felhőzet összezárult, és nem láttuk csak a hirtelen elsötétedést és a rendkívüli sötétséget. Sokkal sötétebb volt !!!, mint 2006-ban, 1999-ben és 1990-ben. Az egyik felhőlyukban megjelent a Vénusz is, de sajnos a Nap-Hold páros nem. A kibukkanást nem sikerült elcsípni, csak a 99%-os fázis egy pillanatát. Erre negyedórára ráadásul megeredt az eső és jelen sorok írásának (12:30 PM kínai helyi idő) pillanatáig el sem állt. Szomorúan tárgyaltuk egymás között az eseményeket, amikor is az egyik spanyol napfogyatkozást néző úr beszámolt róla, hogy innen kb. 10 km-re a Nap a totalitás alatt kb. 3 másodpercre megmutatta magát. Érdekesség, hogy a trópusi jellegű meleg 5-7 C fokot is esett a teljesség alatt, talán éppen ennek köszönhető az eső, ebben a rendkívül instabil időjárási helyzetben?! Este, délután még próbálunk információt szerezni arról, hogy itt Kínában jártak-e mások lényegesen szerencsésebben. Addig is szolgáljon néhány fotó a részleges fázisokról és a tengerpartról."

Az említett monszun zápor olyannyira gyorsan és intenzíven kapott el minket, hogy gyakorlatilag a pólóinkat tudtuk hirtelen levenni és a fényképezőgépekre rátenni majd azokkal szaladni fedett helyre. Végül is mindenki összeszedelőzködött, bepakolt a buszba, rövid szárítkózás után vissza a szállodába, majd még aznap repülővel Shanghaiba. A hotelbe érve volt aki szabad programot választott, volt aki próbált további információkhoz jutni, hogy merrefelé volt jó az idő, tudtuk, hogy Bakos Gáspár szerencsével járt és természetesen Huzhou környéke is derült volt... erre most vajon mit mondjak?

Az utazók közül egy kisebb csoport még tovább utazott belső Kína felé, de többségünk július 24.-én hajnaltájt visszaért Budapestre a nem mindennapi történések után. Aznap még összeraktam a teljes dokumentálás kedvéért a rögzített adatokat, majd a teljes napfogyatkozásról álmodva végre kipihenhettem a 8 nap intenzív élményeit.

Az észlelőhelyre számított adatok a következők:

Kína, Jianshanweizen város tengerpartja (N 30.707°, E121.341°), 2009 Július 22.

  • U1= 00:23:02,7 GMT
  • U2= 01:36:07,1 GMT
  • U3= 01:42:01,0 GMT
  • U4= 03:01:40,7 GMT

A fogyatkozás hossza: 5 perc 53,9 sec ( Umbral depth (%) = 95,4 )

Külön érdekesség, hogy az U2 előtti utolsó képem 5 perc 37 sec-el készült míg az U3 után 7 sec-el készült képünk pedig már van !!! A számítások és a digitális gépek belső órája szerint összesen 11 percet és 39 sec-et töltött felhő mögött a Nap-Hold páros, vagyis ezalatt az időszak alatt nem láttuk magát az eseményt !

A totalitás előtt ki-kibukkant a Nap és a Hold párosa a zárt felhőzet résein
A Nap már majdnem eltűnt – de a felhők nem kegyelmeztek
A totalitás után nem sokkal ismét vethettünk egy pillantást a Napra, nekünk ennyi jutott ott Kínában  tengerparton

A Magyar Csillagászati Egyesület teljes napfogyatkozás expedíciójának történéseiről, kalandjainkról az egyesület 2009 nyári csillagászati táborában, Tarjánban számoltam be.


Végezetül külön köszönöm az akkori résztvevőknek az együtt utazás közös élményeit, az egyesület és támogatóink tanácsait, minden barátunk, ismerősünk, családtagunk segítő és megértő hozzáállását, segítségét.


Egy hasznos link a NASA Spaceweather 2009-es teljes napfogyatkozás honlapjáról