A világhíres Szihote-Aliny vasmeteorit hullás 1947

1947. február 12.-én helyi idő szerint 10:38-kor az akkori Szovjetunió távol-keleti részén található Szihote-Aliny hegysége felett hatalmas, a Napnál fényesebb felrobbanó, tűzgömb húzott át, az írott történelem egyik legnagyobb meteorithullását okozva.


A 14 km/s-es sebességgel beérkező meteortest 5,6 km magasságban robbant sok tízezer darabra. A detonáció hatalmas volt, sok kráter is keletkezett ugyanekkor, a legnagyobb 26 m-es a legkisebbek néhányszor tíz cm-esek, sérülést ugyanakkor nem jelentettek. A kivezényelt katonaság és a helybéliek több tonna feketére égett vasmeteoritot szedtek össze. A méretesebb példányok szovjet és külföldi intézetekbe múzeumokba kerültek. Legnagyobb ismert darabja az 1725 kg-s Moszkvában A Vernyadszkij Intézetben lett kiállítva. A Meteoritical Bulletin szerinti TKW (teljes ismert össztömeg) 23 t felett van, de hallottam már 50t ! számot is, ma is találnak belőle kisebb darabokat. A tűzgömbről a neves szovjet festő egyben szemtanú, Krinov festményt készített amit 1957-ben emlékbélyegen adtak ki.

A Krinov-féle festmény, az emlékbélyeg és az esemény helye térképen


A meteorit jelentőségét az adja, hogy a modern kor embere most találkozott először kataklizmikus hatású meteorithullással. Egyrészt hatalmas mennyiség hullott, kráterek keletkeztek, másrészt rengeteg szemtanú látta több száz km-es körzetben, harmadrészt akkor már modernebb anyagvizsgálati módszerek álltak rendelkezésre az összetétel vizsgálatához. A meteoritika tudománya sokat köszönhet ezen vasmeteorit tanulmányozásának, hiszen ez az első modernkori nagy jelentőségű meteorithullás, nem véletlen mai népszerűsége.

A szovjet katonák a meteorit fő tömegének kiemelése közben és a fő tömeg a moszkvai múzeumban


A vasmeteorit IIAB típusú durva-oktahedrites szerkezetű, a kamacit (azaz alacsonyabb nikkel tartalmú fázis, másnéven alfa-FeNi) lamellák mérete a több centimétert is eléri, ezért a vágott, csiszolt és étetett (savval mart) szeletjein az ún. Widmanstätten-mintázat kevésbé látványos, mint a finom-oktahedrites szerkezetű vasmeteoritoknál (pl. Gibeon, Muonionalusta, stb.). Zárványai közül a gyakori a schreibersit, ami egy FeNi-foszfid tartalmú ezüstösen csillogó zárványféle, ezenkívül főleg a troilit - Fe-Ni-szulfidos zárvány-, fordul elő benne. Összetétele: 93% Fe, 5.9% Ni, 0.42% Co, 0.46% P, 0.28% S.

A meteorit vágott és savmart felülete, egy jellegzetes "orientált példány és  egy schreibersit zárvány


Mivel friss hullású vasmeteoritról van szó, így az olvadási kérge (angolul Fusion Crust, rövidítve FC) a vasmeteoritokra jellemző matt fekete esetleg sötétkékes színnel. A friss, hullás után kéreg nedves környezetben hamar oxidálódik és vörös-barnás oxidréteggel vonja be a vasmeteorit felületét. Tehát a mintaszerű, fekete példányokat szinte kivétel nélkül speciális eljárással tisztították, ritka az eredeti állapotban fennmaradt és gyorsan begyűjtött állapotú hibátlan minta. A Szihote-Aliny vasmeteoritok látványos jellemzője a hulláskor megolvadt és a "menetszéltől" szétfolyt fém folyásvonalai (angolul flow-line). A felület a szebb példányoknál erősen és változatosan ún. regmagliptes ("ujjbenyomódás szerű" mélyedések). A meteorit alapvetően kétféle megjelenésű: regmagliptes önálló példányok ( ez a szebb es egyben drágább ) illetve a repesz ( shrapnel ) alak.

 

Bár a meteoritot az 1947-es hullás után szisztematikus kereséssel nagy tömegben gyűjtötték be, de komoly gyűjtő expedíciók csak az 1980-as évek végén indultak újra. Korábban ui. a Szovjetunió zárt világa miatt nem nagyon kerültek gyűjtőkhöz példányok, ez később megváltozott és világszerte hatalmas érdeklődés indult meg a meteorit irányt. Ma a Szihote-Aliny vasmeteorit a múzeumok, magángyűjtők kedvenc meteoritja. 2001-ben az UNESCO az ott élő szibériai tigris és egy ritka bagolyfajta élőhelye miatt, a Világörökség részének nyilvánította a Szihote-Aliny hegység egy részét, egyben a meteorit gyűjtési területe is védelem alá került. Ezért, bár a 90-es évek elején alacsony volt a "meteorit piaci ára", ez napjainkra az akkori 15-20 szorosára emelkedett. Nem ritka, hogy egyes orientáltan megolvadt, szoborszerű alakú példányokért a 15-20 USD/gr árat is elkérik.

 

Szubjektív véleményem szerint a Szihote-Aliny az egyik legszebb vasmeteorit ami valaha hullott, hiszen a példányok kiválóan reprezentálják azt a képünket, amit a meteoritok alakjáról általában gondolunk.