A Jupiter bolygó képkidolgozási fázisai

A Jupiter bolygóról 2021. július 15/16. éjjelén készítettem egy 30 db videóból álló képsorozatot.

A felvételek a CBO főműszerével Celestron C14 EdgeHD távcsővel, ZWO ASI462MC bolygókamerával, ZWO ADC (atmoszférikus diszperzió korrektorral) és Baader UV+Ir cut RGB vágószűrővel készültek 2021.07.15. 23:57 UT és 2021.07.16. 00:36 UT között. Az egyes videók nagyjából 10500 db színes RGB képet tartalmaztak így tehát összesen kb. 315000 db egyedi képből állt össze a végeredmény.

A videók rögzítésekor a bolygó 29 fok magasan tartózkodott a horizont felett, a seeing közepes 5-6/10, az átlátszóság 8/10 volt. Az észlelések megkezdésekor az ADC-t szemre beállítottam, amit szoftverben még külön ellenőriztem, ugyanekkor becsültem a seeing-et is.

A videókat SharpCap Pro szoftverrel rögzítettem 16 biten veszteségmentes SER formátumban. A videókat Autostakkert!3 szoftverben dolgoztam fel (planet mód + 5% legjobb összeadva + normalizálás), a kapott 16 bites TIFF képeket külön könyvtárba mentem le mindig. Ezt követi egy előzetes élesítés Registax-ban majd RGB balance és - ha szükséges - görbézés, minden egyes képre ugyanazt a beállítást kell alkalmazni ! A kapott képeket pedig célszerű külön könyvtárba lementeni, természetesen ezt is 16 bites TIFF-be.

Ezt követően mind a 30 db egyedi képet WINJupos-ban először kimértem (image measurement), a kapott IMS file-t lementettem (30x kellett itt ezt ugye), ezt követően a képeket derotáltam (De-rotation of images...). A kapott képet végül 16 bites TIFF-ben mentettem.

A derotálás miatt a bolygóperemen "artefakt" (magyarul kb. szoftveres műhiba) körívek látszódnak, amik az eljárás miatt kerülnek a képre, ezeket érdemes az utolsó lépések egyikeként egy jól megválasztott maszkkal eltávolítani.

Az utolsó lépésekben a WINJupos derotálás után kapott képet élesíteni, zajtalanítani kell (Registax + Photoshop (=PS) ), érdemes 20-20% PS élénkséget, telítettséget beállítani, esetleg kontrasztot növelni akár görbézéssel, akár kontraszttal. A szelektív színek esetében én a vörös, sárga és kék csatornákat állítom be, érdemes ezekkel bíbelődni, majd a háttér feketeségét +3-ra állítom. HA a bolygó túl sötét egypozítív irányú görbézés segíthet. Ha a seeing lehetővé teszi a PS intelligens élesítése, esetleg ez után egy 0,4-0,7 értékű Gauss-életlenítés jót tehet. Végül maszkolunk és kivágjuk a az artefakt köríveket, feliratozunk és kész a végeredmény.

Természetesen az itt bemutatott eljárás sor csak az én megoldásaim egyike, számos más eljárás vezethet még célba.

Most pedig egyes lépések és hatásuk balról jobbra:

1. 10500 db kép SharpCap Pro-ban rögzítve 16 bites SER videóként, majd AS!3-ban planet képfeldogozás és normalizálás, majd a legjobb 5 % átlagolva és végül RGB balance.

2. 30 x 10500 db kép az 1. pontban leírtak szerint feldolgozva, majd egyenként WINJupos-ban derotálva és összeadva.

3. Registax wawelet élesítés.

4. PS/Registax élesítés/elmosás iterációk (hasonló, mint az unsharp mask), PS élénkség, telítettség, PS görbézés, kontraszt, PS szelektív szín, PS intelligens élesítés, PS Gauss-életlenítés, PS maszkolás, kivágás és képelrendezések.