2021-es meteorit hullások

A 2021-as év meteorithullásai

2021. évben az alábbi megerősített meteorit hullásokról van tudomásunk a világban:

No:Meteorit neve:Hullás időpontja:Ország:Típus:Hivatalos a MetBull-ban:TKW:
1.Punggur2021. január 28.Indonéziakondrit H7 olvadék breccsaigen, link6,6 kg
2."Falealupo-Tai"2021. február 3.Szamoakondrit ?nemnéhány kg
3.Winchcombe2021. február 28.Egyesült KirályságCM2 szeneskondritigen, link548 gr
4." El Ramón"2021. július 10.Kubakondrit ?nem~2,76 kg
5."Wielkopolski"2021. július 15.Lengyelországkondrit ?nemismeretlen

 (Ha telefonról nem látja jól a táblázatot fordítsa el 90 fokkal azt.)


2021. január 28.-án az indonéziai Dél-Szumátra szigetén, Punggur településen helyi idő szerint este 21:53:07-kor (14:53:07 UTC) meteorit hullás történt. Este kb. 9 órakor érkezett haza egy Mujilah nevű férfi Punggurban lévő házába, valamivel később furcsa morajló zajt hallott kintről, amit 3 hangos durranás követett a ház háta mögül, azt hitte hogy autóbomba robbant. Feleségével kiment megnézni mi okozhatta a hangot és a külső konyhájuk fala mellett egy 20 cm széles 60 cm mélyedésben egy furcsa kb. 2 kg-s követ vettek észre. A pontosan 2,2 kg-s követ aztán beletették egy vízzel teli akváriumba, mert azt feltételezték róla, hogy az égből érkezett kő valamiféle mennyei gyógyító erőt fog átadni a víznek. Az akvárium vizét aztán kiporciózták kisebb műanyag tasakokba és szétosztották a helybeliek között. A meteorit fémtartalmának természetesen nem tett jót a vízes fürdőztetés felszíne szinte azonnal mállani kezdett, ebből jutott el egy levágott 400 gr-os minta a Szumátrai Műszaki Intézetbe (ITERA), akik megerősítették, hogy valódi meteoritról van szó. Erről 2021 február 16.-án számoltak be a médiának ebben a cikkben. Később több meteorit is előkerült eddig kb. 6,6 kg-ról tudunk (2,511, 2,2, 1,7 kg, 138,3 gr, 50 gr), van amelyik egy ananászültetvény nedves talajába csapódott.

Punggur nevű meteorit 2021.04.23.-án a 2021-es hullások közül elsőként lett hivatalos a Meteoritical Bulletinben, típusa H7 olvadék breccsa (H7 melt-breccia), TKW: 6,6 kg.   (credit: karmaka.de, ITERA, Meteoritical Bulletin)


A Szumátrai Műszaki Intézetben (ITERA) vizsgálják a meteorit mintát
A 2,511 kg-os meteorit - fekete olvadási kéreg, kibukkanó fémzsebek
Az ananászültetvénybe csapódott meteorit ürege, a 138,3 gr -os minta és az 1,7 kg-s darab vágás utáni állapota


2021. február 12.-én a Samoa Observer jelentette, hogy 2021. február 3.-án meteorit hullott Szamoa szigetén, a Vaisigano megyei Falealupo-Tai tengerparti falucskára. Tiapili Gaono Tusani-Moe’ai és egy másik ember épp autójukat javították, amikor az égből egy mennydörgés szerű morajlást hallottak és egy fekete felhőt vettek észre a magasban. Pillanatokkal később hangos durranás hallatszott, amire azt hitték, hogy valamilyen repülőszerencsétlenség történt. Ugyanekkor egy gyönyörű, fekete színű, háromszög és repülés orientált alakú, regmagliptekkel borított lapos meteorit csapódott a házukkal szembei vulkanikus kövekből rakott falba, lepattintva onnan jópárat azokból, majd gellert kapva az utcán landolt. A meglepődött Tiapili felvette a „fekete követ” és első érzete az volt, hogy „ez jéghideg !”. A megtaláló és felesége február 8.-án a közösségi médiában számolt be a csodálatos égi hullásról, ahonnan aztán a Samoa Observer-en keresztül eljutott a hír a nagyvilágba. Az összefoglaló írásakor több megtalált példányról nincs adat. A fotók később készültek és a média kedvéért visszatették a meteoritot a becsapódási pontjára a kövek közé. A képek alapján a gyakori normálkondrit típus hullhatott Szamoán, talán épp a leggyakoribb L6 típus, ami egyben Szamoa első meteorit hullása.

Photo credit: Sialai Sarafina Saniervi, Regina Maryknoll, Kona

A Falealupo-Tai faluban lehullott repülésorientált meteorit és a kőrakás ahol megpattant
A meteorit felszíne - mágnest is rátettek, ami tapad rá - és hullási helyszíne a Csendes-óceáni Szamoa


Winchcombe CM2 szeneskondrit

A hullás rövid története:

2021. február 28-án 21:54-kor (UT) egy Ny-ról K-re haladó fényes tűzgömböt figyeltek meg Egyesült Királyság felett, ami kb. 14 km/s-sebességgel lépett be a Föld légkörébe. A jelenséget a UK Fireball Alliance (UKFAll) meteorkamera hálózatának 14 állomása és számos autós és kaputelefonos kamera is rögzítette. Több mint 1000 szemtanú beszámolója érkezett az Egyesült Királyság egész területéről, valamint Írországból, Észak-Európából és a környékről, akik hangrobbanásról is beszámoltak. Másnap reggel a Wilcock család egy halom sötét kőre és porra bukkant a kissé behorpadt, aszfalt borítású kocsifelhajtójukon a Gloucestershire-i Winchcombe városában. A becsapódás helyszínéről származó anyagot még aznap reggel műanyag zsákokba gyűjtötték és jelentették a leletet az Egyesült Királyság Meteor Megfigyelő Hálózatának (UKMON). A következő két napban pedig folytatták a töredékek, por összegyűjtését a feljáróról és a gyepről és végül 319 gr mintát sikerült begyűjteni. A szomszéd autófelhajtón még találtak egy 17 gr-os egyben lévő fekete meteoritot és további 3 gr töredéket. Március 3-án Richard Greenwood (OU) és Ashley King (NHM) felkereste a területet és a látottak lapján  megerősítette a meteorithullást és átadta azt az NHM-nek. A hullást követő napokban további darabokat találtak a közeli Woodmancote falu területén, összesen 31 gr-ot. Hamarosan professzionális és amatőr keresőexpedíciók indultak meg a hullott minták keresésére. Március 6-án a magyar Mira Ihasz (Glasgow) az Egyesült Királyság bolygótudományi tudományos közössége által szervezett keresésen egy földbe benyomódott 152 grammos fekete meteoritot talált a Winchcombe-tól nyugatra egy szántőföldön. Ebben a szakaszban minden meteoritot úgy gyűjtöttek be, hogy a területen nem volt jelentős esőzés. Március 16-án több követ (0,02-7,5 g) és töredéket találtak egy Bishop's Cleeve falutól délnyugatra fekvő mezőn (össztömeg 16 g). A kőhullás középpontja az É 51,945° és a NY 2,032° között található. Az összegyűjtött teljes tömeg 548 g. ( L. Daly, Glasgow; K. Joy, Manchester; N. Stephen, Plymouth; A. King, NHM; R. Greenwood, OU, Meteoritical Bulletin és Facebook meteorit csoportok alapján)

Fizikai jellemzők:

Sötétszürke és fekete kőzet és por. A 152 gr-os fő tömeg 100 % olvadási kéreggel borított, de a terepen két darabra (49 és 103 g) hasadt, mivel anyaga nagyon morzsalékos. Az összes többi darab 14 gr alatti, sokuknak részleges olvadási kérge van, amely a matt feketétől a vörös/barna színig terjed. Az egyik mintának "komposzthoz hasonló" szaga volt porrá zúzáskor. (N. Almeida és H. Bates, NHM; R. Findlay, OU alapján)

Klasszifikáció:

Az ásványtani, petrográfiai elemzés és az oxigénizotópos összetétel szerint a meteorit egy CM2 besorolású szeneskondrit. A kondrumok méretei miatt viszont a CM-tartomány alsó végére esik, emellett találtak benne olyan módosult zónákat (litológiákat) amik CM1/2 klasszifikációjúak. ( M. Suttle, S. Russell, A. King, T. Salge and J. Najorka, NHM, A. King and J. Spratt, NHM alapján)

Mintadarabok:

A típuspéldány súlya 535 g (NHM), 13 g a megtalálóknál maradt, hogy más nemzeti intézményeknek adományozhassák. Emellett nem túl sok, ismeretlen mennyiségű minta van amatőr meteoritvadászoknál.

A meteorit Winchcombe néven 2021. július 3.-án lett hivatalos a Meteoritical Bulletinben.

A Winchcombe-i tűzgömb és a megtalált 300 gr-os szeneskondrit meteorit

Kuba, meteorithullás, kondrit

Kuba Tudományos, Technológiai és Környezetvédelmi Minisztériuma  ( Ciencia Tecnológía y Medio Ambiente, CITMA) jelentette, hogy 2021. július 10.-én egy kb. 2,75 kg-s meteorit hullott 1 km-re É-Ny-ra El Ramón de las Yaguas-tól, 12 méterre egy háztól. Yaguas-i lakosok látták a bolidát és annak füstnyomát, majd nemsokára  egy mennydörgésszerű erős hangot hallottak kb. 16:56 UTC-kor. A hír elterjedése után a CITMA delegációja 15.-én ért a helyszínre ahol átadták nekik a meteoritot, akik további vizsgálatokra Havannába szállították azt a Geofizikai és Csillagászati Intézetbe (IGA). Szeptember 2.-án szintén az IGA közreadta a kubai földrengésjelző obszervatóriumok adatsorait, melyeken jól láthatók a 16:56 UTC időpontban bekövetkezett hangrobbanás jelei. A képeken egy szép kondrit meteorit tűnik fel, a klasszifikációt egyenlőre nem tették közé (2021.09.09.). Ez Kuba 2. szemtanús meteorit hullása a 2019.-es Viñales L6 kondrit után. Photo credit: karmaka.de

A kubai El Ramón de las Yaguas-i meteorit hullás első és eleddig egyetlen példányaWielkopolski, Lengyelország, kondrit

2021. július 15.-én fényes bolidát rögzített a morva-sziléziai régió néhány meteorkamerája. Aznap arrafelé esős idő volt, így csak a Červená hora, Lysá hora és a Prága melletti Říčany állomások kameráinak három videója állt rendelkezésre. Az adatsorokat a neves cseh, meteor pályaszámító kutatók Jiří Borovička, Lukáš Shrbený és Pavel Spurný mérték ki (Cseh Tudományos Akadémia, Csillagászati Intézete, Onderjov). Nevükhöz számos sikeres meteorit megtalálása köthető. A számítás azt mutatta, hogy a bolida útja már Lengyelország felett vezetett és a lengyel Mikstat városától délre érhettek földet a példányok. Valószínűleg a robbanás után szétrepülő testek felszínt érhettek, mivel a tűzgömb nagyon mélyre jött le ( a felhők miatt az útját csak 25 km magasságig tudták követni ). Az első 351,6 gr-os példányt hosszas keresgélés után augusztus 3.-án. egy szántóföldön találták meg Ostrów Wielkopolski mellett. A képeken egy kondrit típusú meteorit látszik, klasszifikációjáról még érkezett hír (2021.09.09.). Photo credit: Krispín Rodriguez


Az Ostrów  Wielkopolski meteorit 351,6 gr-os példánya és a számított hullási zóna