2021-s meteorit hullások

A 2021. év meteorithullásai

2021. évben az alábbi megerősített meteorit hullásokról van tudomásunk a világban:

No:Meteorit neve:Hullás időpontja:Ország:Típus:Hivatalos a MetBull-ban:TKW:
1.Qiquanhu2021. január 15.KínaHED, Eukritigen, link847 gr
2.Traspena2021. január 18.Spanyolországkondrit L5igen, link, Yc527 gr
3.Punggur2021. január 28.Indonéziakondrit H7 olvadék breccsaigen, link, Yc6,6 kg
4."Falealupo-Tai"2021. február 3.Szamoakondrit ?nemnéhány kg
5.Winchcombe2021. február 28.Egyesült KirályságCM2 szeneskondritigen, link, Yc548 gr
6." El Ramón"2021. július 10.Kubakondrit ?nem~2,76 kg
7.Antonin2021. július 15.Lengyelországkondrit L5igen, link, Yc350 gr
8.Golden2021. október 4.Kanadakondrit L/LL5igen, link, Yc
2,39 kg
9.El Hassan Ould Hamed 0022021. november 6.Mauritániakondrit L4igen, link, Np hullás5,45 kg
10.Msied2021. november 16.Marokkókondrit H4-6igen, link, Yc1,9 kg
11.Tiglit2021. december 9.Marokkóensztatit akondrit, aubritigen, link, Yc2,22 kg
12.Sidi El Habib 001 2021. december 20.Algériakondrit H5-anigen, link, Np hullás6,39 kg
13."Loro"2021. december 14.Ugandakondrit L6nem3,133 kg

 (Ha telefonról nem látja jól a táblázatot fordítsa el 90 fokkal azt.)


2021. január 15-én reggel 7 óra 44 perckor (pekingi idő) a helyiek egy Ny-K-i irányban mozgó tűzgömböt láttak a kínai Hszincsiang tartományban, Urumcsinál. Ugyanekkor Mulei környékéről erős detonációk sorozatát jelentették, a jelenséget pedig biztonsági kamerák is rögzítették. Több meteoritvadász a lezuhanás vélt helyszínén terepi kutatásba kezdett, de nem találtak semmit. 2021 májusának elején a tulufani erőmű közelében két munkás egy napelem tábla alatt egy 190 gr-os fekete követ talált. A  gyanús kőzetről készült kép felkerült az internetre, ahol többen állították, hogy az egy valódi meteorit. A munkások ekkor visszamentek az erőműhöz és ugyanott egy másik 47 gr-os példányt találtak. A hírre meteoritvadászok intenzív keresésbe kezdtek a helyszínen és további öt meteoritot találtak üvegesen csillogó fekete olvadási kéreggel, sorrendben 167, 93, 14, 266 és 70 gr. A meteorit történeti és klasszifikációs leírását a nanjingi Purple Mountain Observatory és a Kínai Tudományos Akadémia, Geológiai és Geofizikai Intézete (IGG, Peking) adta közre, a nem túl gyakori akondrit meteoritok HED eukrit típusba sorolták (a HED-ekről feltételezik, hogy a 4 Vesta kisbolygó család valamelyikéről származnak). A meteorit 2022. január 21.-én lett hivatalos a Meteoritical Bulletinben. Mei Hua, Wang Weiwei, Liu Yukun, Zhao Tailu, Zhao Yuxian, Chen Pengli és Wang Zijian, Weibiao Hsu és a Meteoritical Bulletin alapján. 

A Qiquanhu HED eukrit akondrit meteorit egyik példánya, fekete, üveges olvadási kéreggel


2021. január 28.-án az indonéziai Dél-Szumátra szigetén, Punggur településen helyi idő szerint este 21:53:07-kor (14:53:07 UTC) meteorit hullás történt. Este kb. 9 órakor érkezett haza egy Mujilah nevű férfi Punggurban lévő házába, valamivel később furcsa morajló zajt hallott kintről, amit 3 hangos durranás követett a ház háta mögül, azt hitte hogy autóbomba robbant. Feleségével kiment megnézni mi okozhatta a hangot és a külső konyhájuk fala mellett egy 20 cm széles 60 cm mélyedésben egy furcsa kb. 2 kg-s követ vettek észre. A pontosan 2,2 kg-s követ aztán beletették egy vízzel teli akváriumba, mert azt feltételezték róla, hogy az égből érkezett kő valamiféle mennyei gyógyító erőt fog átadni a víznek. Az akvárium vizét aztán kiporciózták kisebb műanyag tasakokba és szétosztották a helybeliek között. A meteorit fémtartalmának természetesen nem tett jót a vízes fürdőztetés felszíne szinte azonnal mállani kezdett, ebből jutott el egy levágott 400 gr-os minta a Szumátrai Műszaki Intézetbe (ITERA), akik megerősítették, hogy valódi meteoritról van szó. Erről 2021 február 16.-án számoltak be a médiának ebben a cikkben. Később több meteorit is előkerült eddig kb. 6,6 kg-ról tudunk (2,511, 2,2, 1,7 kg, 138,3 gr, 50 gr), van amelyik egy ananászültetvény nedves talajába csapódott.

Punggur nevű meteorit 2021.04.23.-án a 2021-es hullások közül elsőként lett hivatalos a Meteoritical Bulletinben, típusa H7 olvadék breccsa (H7 melt-breccia), TKW: 6,6 kg.   (credit: karmaka.de, ITERA, Meteoritical Bulletin)


A Szumátrai Műszaki Intézetben (ITERA) vizsgálják a meteorit mintát
A 2,511 kg-os meteorit - fekete olvadási kéreg, kibukkanó fémzsebek
Az ananászültetvénybe csapódott meteorit ürege, a 138,3 gr -os minta és az 1,7 kg-s darab vágás utáni állapota


2021. február 12.-én a Samoa Observer jelentette, hogy 2021. február 3.-án meteorit hullott Szamoa szigetén, a Vaisigano megyei Falealupo-Tai tengerparti falucskára. Tiapili Gaono Tusani-Moe’ai és egy másik ember épp autójukat javították, amikor az égből egy mennydörgés szerű morajlást hallottak és egy fekete felhőt vettek észre a magasban. Pillanatokkal később hangos durranás hallatszott, amire azt hitték, hogy valamilyen repülőszerencsétlenség történt. Ugyanekkor egy gyönyörű, fekete színű, háromszög és repülés orientált alakú, regmagliptekkel borított lapos meteorit csapódott a házukkal szembei vulkanikus kövekből rakott falba, lepattintva onnan jópárat azokból, majd gellert kapva az utcán landolt. A meglepődött Tiapili felvette a „fekete követ” és első érzete az volt, hogy „ez jéghideg !”. A megtaláló és felesége február 8.-án a közösségi médiában számolt be a csodálatos égi hullásról, ahonnan aztán a Samoa Observer-en keresztül eljutott a hír a nagyvilágba. Az összefoglaló írásakor több megtalált példányról nincs adat. A fotók később készültek és a média kedvéért visszatették a meteoritot a becsapódási pontjára a kövek közé. A képek alapján a gyakori normálkondrit típus hullhatott Szamoán, talán épp a leggyakoribb L6 típus, ami egyben Szamoa első meteorit hullása.

Photo credit: Sialai Sarafina Saniervi, Regina Maryknoll, Kona

A Falealupo-Tai faluban lehullott repülésorientált meteorit és a kőrakás ahol megpattant
A meteorit felszíne - mágnest is rátettek, ami tapad rá - és hullási helyszíne a Csendes-óceáni Szamoa


Winchcombe CM2 szeneskondrit

A hullás rövid története:

2021. február 28-án 21:54-kor (UT) egy Ny-ról K-re haladó fényes tűzgömböt figyeltek meg Egyesült Királyság felett, ami kb. 14 km/s-sebességgel lépett be a Föld légkörébe. A jelenséget a UK Fireball Alliance (UKFAll) meteorkamera hálózatának 14 állomása és számos autós és kaputelefonos kamera is rögzítette. Több mint 1000 szemtanú beszámolója érkezett az Egyesült Királyság egész területéről, valamint Írországból, Észak-Európából és a környékről, akik hangrobbanásról is beszámoltak. Másnap reggel a Wilcock család egy halom sötét kőre és porra bukkant a kissé behorpadt, aszfalt borítású kocsifelhajtójukon a Gloucestershire-i Winchcombe városában. A becsapódás helyszínéről származó anyagot még aznap reggel műanyag zsákokba gyűjtötték és jelentették a leletet az Egyesült Királyság Meteor Megfigyelő Hálózatának (UKMON). A következő két napban pedig folytatták a töredékek, por összegyűjtését a feljáróról és a gyepről és végül 319 gr mintát sikerült begyűjteni. A szomszéd autófelhajtón még találtak egy 17 gr-os egyben lévő fekete meteoritot és további 3 gr töredéket. Március 3-án Richard Greenwood (OU) és Ashley King (NHM) felkereste a területet és a látottak lapján  megerősítette a meteorithullást és átadta azt az NHM-nek. A hullást követő napokban további darabokat találtak a közeli Woodmancote falu területén, összesen 31 gr-ot. Hamarosan professzionális és amatőr keresőexpedíciók indultak meg a hullott minták keresésére. Március 6-án a magyar Mira Ihasz (Glasgow) az Egyesült Királyság bolygótudományi tudományos közössége által szervezett keresésen egy földbe benyomódott 152 grammos fekete meteoritot talált a Winchcombe-tól nyugatra egy szántőföldön. Ebben a szakaszban minden meteoritot úgy gyűjtöttek be, hogy a területen nem volt jelentős esőzés. Március 16-án több követ (0,02-7,5 g) és töredéket találtak egy Bishop's Cleeve falutól délnyugatra fekvő mezőn (össztömeg 16 g). A kőhullás középpontja az É 51,945° és a NY 2,032° között található. Az összegyűjtött teljes tömeg 548 g. ( L. Daly, Glasgow; K. Joy, Manchester; N. Stephen, Plymouth; A. King, NHM; R. Greenwood, OU, Meteoritical Bulletin és Facebook meteorit csoportok alapján)

Fizikai jellemzők:

Sötétszürke és fekete kőzet és por. A 152 gr-os fő tömeg 100 % olvadási kéreggel borított, de a terepen két darabra (49 és 103 g) hasadt, mivel anyaga nagyon morzsalékos. Az összes többi darab 14 gr alatti, sokuknak részleges olvadási kérge van, amely a matt feketétől a vörös/barna színig terjed. Az egyik mintának "komposzthoz hasonló" szaga volt porrá zúzáskor. (N. Almeida és H. Bates, NHM; R. Findlay, OU alapján)

Klasszifikáció:

Az ásványtani, petrográfiai elemzés és az oxigénizotópos összetétel szerint a meteorit egy CM2 besorolású szeneskondrit. A kondrumok méretei miatt viszont a CM-tartomány alsó végére esik, emellett találtak benne olyan módosult zónákat (litológiákat) amik CM1/2 klasszifikációjúak. ( M. Suttle, S. Russell, A. King, T. Salge and J. Najorka, NHM, A. King and J. Spratt, NHM alapján)

Mintadarabok:

A típuspéldány súlya 535 g (NHM), 13 g a megtalálóknál maradt, hogy más nemzeti intézményeknek adományozhassák. Emellett nem túl sok, ismeretlen mennyiségű minta van amatőr meteoritvadászoknál.

A meteorit Winchcombe néven 2021. július 3.-án lett hivatalos a Meteoritical Bulletinben.

A Winchcombe-i tűzgömb és a megtalált 300 gr-os szeneskondrit meteorit

Kuba, meteorithullás, kondrit

Kuba Tudományos, Technológiai és Környezetvédelmi Minisztériuma  ( Ciencia Tecnológía y Medio Ambiente, CITMA) jelentette, hogy 2021. július 10.-én egy kb. 2,75 kg-s meteorit hullott 1 km-re É-Ny-ra El Ramón de las Yaguas-tól, 12 méterre egy háztól. Yaguas-i lakosok látták a bolidát és annak füstnyomát, majd nemsokára  egy mennydörgésszerű erős hangot hallottak kb. 16:56 UTC-kor. A hír elterjedése után a CITMA delegációja 15.-én ért a helyszínre ahol átadták nekik a meteoritot, akik további vizsgálatokra Havannába szállították azt a Geofizikai és Csillagászati Intézetbe (IGA). Szeptember 2.-án szintén az IGA közreadta a kubai földrengésjelző obszervatóriumok adatsorait, melyeken jól láthatók a 16:56 UTC időpontban bekövetkezett hangrobbanás jelei. A képeken egy szép kondrit meteorit tűnik fel, a klasszifikációt egyenlőre nem tették közé (2021.09.09.). Ez Kuba 2. szemtanús meteorit hullása a 2019.-es Viñales L6 kondrit után. Photo credit: karmaka.de

A kubai El Ramón de las Yaguas-i meteorit hullás első és eleddig egyetlen példánya



Wielkopolski, Lengyelország, kondrit

2021. július 15.-én fényes bolidát rögzített a morva-sziléziai régió néhány meteorkamerája. Aznap arrafelé esős idő volt, így csak a Červená hora, Lysá hora és a Prága melletti Říčany állomások kameráinak három videója állt rendelkezésre. Az adatsorokat a neves cseh, meteor pályaszámító kutatók Jiří Borovička, Lukáš Shrbený és Pavel Spurný mérték ki (Cseh Tudományos Akadémia, Csillagászati Intézete, Onderjov). Nevükhöz számos sikeres meteorit megtalálása köthető. A számítás azt mutatta, hogy a bolida útja már Lengyelország felett vezetett és a lengyel Mikstat városától délre érhettek földet a példányok. Valószínűleg a robbanás után szétrepülő testek felszínt érhettek, mivel a tűzgömb nagyon mélyre jött le ( a felhők miatt az útját csak 25 km magasságig tudták követni ). Az első 351,6 gr-os példányt hosszas keresgélés után augusztus 3.-án. egy szántóföldön találták meg Ostrów Wielkopolski mellett. A képeken egy kondrit típusú meteorit látszik, klasszifikációjáról még érkezett hír (2021.09.09.). Photo credit: Krispín Rodriguez


Az Ostrów  Wielkopolski meteorit 351,6 gr-os példánya és a számított hullási zóna


Golden, Kanada, Brit Kolumbia, 2021. október 4., kondrit L/LL5

Lake Lousie egy Brit Kolumbiai település, Kanadában. A gyönyörű hegyek, síterepek, kiránduló helyek és a közeli Louise-tó ideális hely a kikapcsolódni vágyóknak, egyfajta nyugalom szigete a környék.

Ez azonban 2021. október 4.-én éjjel kissé megváltozott. Ruth Hamilton Golden-i helyi lakos talán épp másik oldalára fordult álmában, amikor a plafon irányából érkező becsapódásszerű hang és az arcára került valamilyen törmelék érzése ébresztette.

„Hirtelen felugrottam, felkapcsoltam a villanyt, de nem tudtam rájönni, hogy mi a fene történt” – emlékezett vissza később. Kábán körülnézve észrevett a párnáján ( ! ) egy fekete követ és némi törmeléket. És vajon mit tesz ilyenkor az észak-amerikai polgár a filmek szerint, na mit? Azonnal hívja a 911-et, mint ahogy Ruth is tette. Rövidesen megérkezett a rendőr járőr, felmérte a helyzetet és már hívta is a közeli építkezést a Kicking Horse Canyon-ban, hogy robbantottak-e az éjjel nem is olyan régen, hátha a robbantás egy darabja csapódott a tetőbe. Ők állították, hogy bizony nem, viszont láttak az égen egy nagyon éles fényt, ami villant és felrobbant. Ezek szerint ez a „valami” csak fentről, az űr irányából érkezhetett. Ruth megkönnyebbült, mert már arra gondolt, hogy valaki, be akart az éjjel ugrani hozzá és a fegyverét használta ehhez.

A szobát jobban megvizsgálva kiderült, hogy a váratlan vendég lyukat ütött a mennyezeten és végül Ruth párnáján landolt közvetlenül a feje mellett ! Elmondása szerint az ijedtségen kívül semmi baja nem történt, nem sérült ráadásul feldobódott attól, hogy a világűrből érkező meteorit landolt a párnáján. „Teljesen le vagyok nyűgözve attól a ténytől, hogy ez egy csillag, amely az égből szállt alá és talán több milliárd éves” – mondta sajátos szavaival. Megjegyezte még: „Az egyetlen dolog, amire gondolni tudok, az az, hogy értékes életünk, bármikor eltűnhet, még akkor is, ha úgy gondolod, hogy biztonságban van az ágyadban”. Mindezek ellenére vagy talán éppen az előbbiek miatt, Ruth meg kívánja tartani a meteoritot.

Ami az otthonában okozott károkat illeti, Ruth szerint biztosítója hamarosan megnézi a házat, hogy a meteorit által ütött tetőlyuk kárt fedezi-e a biztosítása. Szinte bizonyos, hogy ilyen kárigényt még nem nyújtottak be ehhez sőt más biztosítóhoz sem ( a múzeumok, gyűjtők hamarosan sok száz hanem ezerszeres áron fogják megvásárolni magát csak a lyukas tetőlemezt, a meteoritról nem is beszélve, feltéve ha mégis eladó lesz  – a szerk. megj. )

Ami Ruthot illeti, nem tervezi, hogy az űrből jött jövevénnyel való találkozás után csillagászattal foglalkozna behatóbban a jövőben. „Azt hiszem, ebből egy életre ennyi is elég lesz” – mondta.

A meteorit darabjait hamarosan kutatók fogják megvizsgálni, szinte bizonyos hogy hallunk még a különös Lake Lousie-i éjszaka ribillióját okozó kőzetről. Később találtak egy kb. fél kg-os darabot, így az ismert össztömeg kb. 1770 gr (2021. december.)

A hullás kísértetiesen hasonlít az 1954. november 30.-án hullott Sylacuga néven ismert, Oak Grove-i (USA, Alabama) meteoritra, ami szintén átütötte a tetőt és Ann Elizabeth Fowler Hodges-ot (1920–1972) a combjánál megsértette. Emellett több más tetőt átütő meteorit is ismert.

A képeken a lyukas mennyezet egy darabja, a párna és a meteorit darabjai láthatók. ( Kelowna Capital News cikke alapján ) Az L/LL5 típusú kondrit  hivatalos a MetBull-ban.

A "Golden"-i meteorit tűzgömbje, az 1,27 kg-s Ruth Hamilton féle példány, az ágy a párnával meteorittal és jobbra a 0,5 kg-s darab



"El Masid", Marokkó, Tan-Tan várostól nem messze, dél-Marokkóban, 2021. november 6. kondrit L6

2021. november 6.-án hullott egy a képek alapján L6-os kondritnak látszó meteorit. A meteorit vadászok hamar kiértek a területre és több példányt találtak. Egyenlőre a hullás nem megerősített. ( forrás, képek: FB, Abdelhadi Aithiba ) * ez a hullás egyelőre nem megerősített, így ezt nem tüntettem fel a listában.

A Tan-Tan melletti sivatagos keresési terület és az egyik friss, fekete olvadási kérges példány

Uganda

Michael Farmer, USA osztotta meg az információt, hogy Ugandában 2021. december 21.-én helyi idő szerint este 10 órakor, hullott egy 3,133 kg-os meteorit, Loro falunál. A tűzgömböt hangrobbanás és fényes villanás kísérte, az egyik helybéli hallotta mindezt, de félelmében reggelig nem mert kimenni megnézni, hogy mi okozta ezt. Másnap aztán a kertjében a földbe fúródva megtalálta a meteoritot. A hullás híre eljutott M. Farmerhez akinek felkínálták eladásra a mintát, amit a meteorit tulajdonosa csak nagy nehézségek árán tudta kijuttatni az országból, végül minisztériumi engedéllyel tudta ezt elérni. A kondritból Farmer levágott egy keveset, amiből klasszifikációra jutott az arizónai ASU-nak és gyűjtőknek. A hullás a száraz évszakban történt, de nemsokkal ezután megjöttek a nagy esőzések, így további példányok felkutatására nem sok esély mutatkozik. A képeken a lyukat ütő meteorit látható.