2020-as és 2019-es meteorit hullások

A 2020-as év meteorithullásai

2020. június 21.-ig az alábbi megerősített meteorit hullásokról van tudomásunk a világban:

No: Meteorit neve: Hullás időpontja: Ország: Típus: Hivatalos a MetBull-ban: TKW:
1. „Cavezzo” 2020. január 1. 18:26:54 UT Olaszország kondrit nem 55,3 gr
2. Zhob 2020. január 9. ~18:30 LT Pakisztán kondrit H 3-4 igen 18,96 kg
3. „Novo Mesto” 2020. február 28. Szlovénia kondrit nem 720 gr (?)
4. „Kombuini” 2020. április 24. Kenya kondrit ( L6 ? ) nem ?
5."Bimbe"2020. 06. 7 v. 14Zambiakondritnemtöbb kg
6."Sanchore"2020. június 9.Indiavasmeteoritnem2,788 kg

 (Ha telefonról nem látja jól a táblázatot fordítsa el 90 fokkal azt.)

A Meteoritical Bullentin linkje

Mint látható csak a pakisztáni Zhob nevet  viselő hammer fall („károkozó”) hullás hivatalos közülük a Meteoritical Bulletinben.

Az év jól kezdődött hiszen rögtön január 1.-én Olaszországban meteoritot produkáló tűzgömböt fogtak az olasz Prisma tűzgömbkamera hálózat kamerái, melyek alapján a hullási területet is megtudták határozni, Modena megyében, Disvetro-Rovereto sul Secchia körzetében. A Prosma hálózatot az Olasz Asztrofizikai Intézet (INAF) koordinálja, fő feladata a tűzgömbök detektálása és az esetleges meteoritok pályájának kiszámítása. A rendszer a Cecima, Felizzano, Loiano, Navacchio és Rovigo településeken elhelyezett kamerák adatait használta a számításokhoz, így a hullási zónát Cavezzótól néhány km-re északnyugatra Disvetro falu környékére várták. 2 db meteoritot – 55,3 gr  összesen - találtak éppen ezen a környéken, melyeket Dr. Romano Serra a Bolognai Egyetem Fizikai és Csillagászati Tanszékének, neves szakértője vizsgál. Az első vizsgálatok megerősítették, hogy a talált minták nagyon frissnek számító, alig oxidálódott meteoritok, kondritok. A meteorit egyenlőre még nem hivatalos a Meteoritical Bulletinben.

A megtalált két olasz meteorit példány

Január 9.-én a pakisztáni Beluzisztán hegyes vidékén hangrobbanásos tűzgömb kíséretében volt egy jelentős meteorit hullás este fél 7-kor. A helyiek a robbanás szerű hangokat először villámlásnak vagy amerikai rakéta támadásnak vélték. Egy Mando Khel törzsi falu egyik háztetőjét egy meteorit átütötte át, ezt így rögtön megtalálták, ebből gondolták, hogy itt meteorit okozta a robbanásra hasonlító hangokat. A legnagyobb 6,309 kg-os példányt kecskepásztorok találták később, majd még kettőt szintén a környéken. A további példányok sorrendben 5,5, 4,924 és 2,223 kg-osak. A meteoritok végül Michael Farmer közvetítésével eljutottak az arizonai Tempe-ba, az ASU Center for Meteorite Studies neves laborba, ahol L. Garvie professzor vizsgálta őket. A leírás szerint a meteorit H3-as petrológiai osztályó kondrit, H4-es klasztokkal, a sokkoltsági fok S=2, a mállottság természetese W=0 hiszen friss hullás. A TKW végül 18,96 kg.

A Zhob nevű H3-4 kondit a Meteoritical Bulletinben

A nagy méretű Zhob H3-4 kondrit meteoritok


A kassai meteorit hullás 10. évfordulóján napra pontosan egy nappali tűzgömb hullott Szlovénia felett 10:30-kor (LT), amit láttak Olaszországból, Ausztriából, Magyarországról, Horvátországból is. Telepített kamerarendszerek nem rögzítették a nyomot, de autós és biztonsági kamerák igen. Mivel a meteorit a tél végi száraz és magas fűvel még felnőtt területre esett, akárcsak 10 évvel ezelőtt a kassai meteorit, így nagy esély kínálkozott a felszínt ért darabok megtalálására. Versenyfutás kezdődött az idővel, ugyanis Jim Goodall egy amerikai amatőr meteorpálya számoló pár nappal a hullás utám közzétette az első és nyílvános hullási zóna számításait (strewnify.com), ami legalábbis a hullás ilyen korai időszakában rendkívül szokatlan. A szlovén, horvát és  magyar pályaszámítók ekkor még nem rendelkeztek számításokkal – igaz jó páran később sem – így a kedvezőnek kínálkozó időjárás és nagy találási esély miatt kereső expedíciók indultak útnak Szlovénia felé. Elsőként a ljubljanai egyetem néhány fős, de ilyen téren gyakorlatlan egyetemistái próbálkoztak, nem sokkal később megérkeztek a magyar kereső csapatok is, akik később kibővültek a világhírű és professzionális keresővel Michael Farmerral. Mi magyarok felajánlottuk segítségünket a helyieknek de nem igazán foglalkoztak az ajánlatunkkal, ennek okát sejtjük, de nem kommentáljuk. A közös kereső csapat 13 fős gyakorlott szemű egysége hétvégére kibővült ugyan a külön kereső szlovénekkel ,de hiába volt nap hogy 50-60 fő keresett, végül senki nem talált semmit. Március 8-án jött a hír, hogy egy helyi lakos az autófeljáróján egy meteoritnak tűnő tárgyat talált. Bojan Ambrozovic a ljubljanai Nemzeti Múzeum lelkes meteoritosa mutatta be végül a 203 gr-os mintát vasárnap 15:00-kor. A videókon egy törött kondrit tűnt fel, hiányos olvadási kéreggel. A találási koordinátákat közzé tették, így mindenki látta, hogy az előzetes számítások pontatlanok voltak, így a kereső team-ek máshol kerestek. Később még 2 másik példányt találtak, szintén helyi lakosok (469 gr + 48 gr). Tehát a szisztematikus keresések sajnos nem vezettek eredményre. Napokkal később berobbant Európába a vírus és lezárták a határokat, településeket így a keresések véget értek, illetve a tavaszi alj takaró megnőtt, a meteorit keresése ezáltal lényegesen megnehezült. Talán az utolsók voltunk akik ezt a meteoritot még jó eséllyel kereshették. Érdekesség még, hogy a példányokról részben vagy teljesen hiányzik az olvadási kéreg, ami az alacsonyan történő fragmentáció és/vagy a meteortest mélyebb rétegeiből való kirobbanás hatása lehet. A pályaszámításoknál mg kell említeni Kővágó Gábor honfitársunk elévülhetetlen érdemeit, hiszen ő velünk keresett és ráadásul jobban számolt mint mások. A kereső expedíció egyébiránt magánemberek vállalkozása volt. A meteorit még nem hivatalos a Meteoritical Bulletinben, nem hivatalos össztömeg: 720 gr. 

A Novo Mesto-i tűzgömb fragmentálódása


Jobbról: a megtalált első 203 gr-os meteorit, a „strewnify.com” szerinti szórásmező számításés végül a másodiknak megtalált 469 gr-os olvadási kéreg hiányos példány

Kenya

2020. április 24.-én, helyi idő szerint 20:00 helyi idő szerint meteoritok estek kenyai falvakban, Nairobitól 100 km-re északkeletre, a Mount Kenya közelében. Az egyik meteorit átlyukasztott egy kombuini-i fémből készült háztetőt később Gatuto és Kimicha területein számos más meteoritot is találtak. A meteoritokról szóló képek hamar elterjedtek a közösségi médiában és ezzel párhuzamosan feltűntek a helyi szerencsevadászok a kezükben lévő eladó példányokkal. Ökölszabály, hogy még aki szereti is az ismeretlen kenyai bankszámlákra való meteorit érték átutalások végtelenbe vesző kihívásait, még azok se fizessenek a képeken szereplő példányokért mert soha nem érkeznek meg azok a megadott címekre. Hiába ez Afrika… A megjelent képeken egyébiránt nagyon szép több kg-s nagy méretű kondrit meteoritok is láthatók, az ösztömeget csak becsülni lehet, ami elérheti az akár 25 kg-ot is! A meteorit még nem hivatalos a Meteoritical Bulletinben.

A kenyai kondrit meteoritok

A híradások megemlítenek egy szlovákiai kondrit hullást is (2020. április 17.), de ez nem megerősített jelenleg és nem tudunk megtalált példányról.

"Bimbe" falu Zambia

2020. júniusának egyik vasárnapján 7.-én vagy 14.-én (egyenlőre nem tisztázott a dátum) helyi idő szerint reggel 7 órakor, Zambia  Chibombo körzetében, Bimbe nevű faluban meteorithullás volt. Szemtanúk valamilyen tárgy felszínbe csapódásának erős hangját hallották, amit idegen szag kísért. A helyiek nemsokkal ezután megtalálták a meteoritok okozta földbenyomódást és a darabokra tört kondrit meteorit darabjait. A szétesett szilánkokat egymáshoz illesztve összerakták a képek alapján több kg-snak becsült testet. A falu vezetője Chitanda Lumamba lefoglalta a darabokat és az ország geológus szakembereihez juttatja el azokat.

A zambiai Bimbe faluban hullott kondrit metorit, jobbra a falu vezetőjének kezében a kondrit egy darabja

 "Sanchore", India

2020. június 19. reggel 6:15-kor (LT) az indiai, Rádzsasztán állam, Sanchor város külterületi részén, a Gayatri College melleti úton ritka kozmikus látogató, egy darab vasmeteorit hullott. A test egy 13-16 cm mély homokos lyuk mélyén ült és a megtalálók forrónak írták le becsapódás után. Egyes szemtanúk állítják, hogy a test 3 óra múltán már lehűlt. Helyiek a becsapódás előtt látták a fényes tűzgömböt az égbolton, majd erős robbanásszerű hangot hallottak. 7:00-kor futottak be az első hívások a helyi rendőrséghez és a leírások szerint 9:30-ra foglalta le a testet a hatóság, akik rövidesen eljuttatták azt egy ékszerészhez, aki előzetes anyagösszetétel mérést végzett azon. E szerint: 85,86 % Fe-t és 10,23 % Ni-t tartalmaz ( ez kb. a IIIAB geokémiai osztályú és közép-oktaedrites szerkezetű vasmeteoritoknak felel meg, plusz látszik a testen  egy néhány cm-es troilit csomó kiesési gödröcskéje, ami gyakori velejárója a közép-oktaedrites vasmeteorit szerkezetnek - "Zs. K. szerkesztő megjegyzése). Maga a 2,788 kg tömegű meteorit fémes és orientált alakja és megjelenése, a vékony szürkés-feketés olvadási kéreg, az olvadási folyásnyomok egyedi szépséget kölcsönöz a ritka kozmikus testnek. A vasmeteoritok az összes szemtanús, dokumentált meteorithullás mindössze 4,5 %-át képviselik, közel 50 ilyen példány ismert, tehát igen ritka típsunak számítanak. A legutolsó szemtanús vasmeteorit a 2008. január 10.-ei Sokoto IIIAB közép-oktaedrites szerkezetű 30 kg-os meteorit, MetBull Link itt.  Ezt megelőzően 2006. augusztus 9.-én indiában hullott a 6,8 kg-os Kavarpura, típusa IIe-an, MetBull link itt. A meteorit India planetológus, meteoritikai szakértőihez kerül további vizsgálatok céljából.

A meteorit ütötte lyuk, Sanchore, India
A tankönyvszerűen orientált alakú vasmeteorit, fémes, szürkés, vékony olvadási kéreggelA 2019-es év meteorithullásai

2019-ben az alábbi megerősített meteorit hullásokról van tudomásunk:

No: Meteorit neve: Hullás időpontja: Ország: Típus: Hivatalos a MetBull-ban: TKW:
1. Viñales 2019. február 1. 18:17:10 UTC Kuba kondrit L6 igen > 50kg
2. Aguas Zarcas 2019. április 23. 21:07 LT Cota Rica szeneskondrit CM2 igen > 27 kg
3. Oued Sfayat 2019. május 16. 21:00 LT Algéria kondrit H5 igen 8 kg
4. Wad Lahteyba2019. június 27. 16:00 UTCNyugat-Szaharakondrit H5igen20 kg
5. „Mahadeva”
2019. július 22.
India
kondrit
nem
?
6. Taqtaq-e Rasoul
2019. augusztus 10. 04:20 UTC
Irán
kondrit H5
igen
2 kg
7.Al Farciya2019. augusztus 20.Nyugat-Szaharakondrit L6igen1,3 kg
8.Flensburg2019. szeptember 12. 12:49:48 UTCNémetországszeneskondrit C1-ungigen24,5 gr


A Meteoritical Bullentin linkje

A hullások képei:

Viñales Kuba 2019.február 1. kondrit L6 (balról. 3-4. kép saját példányaim)


Aguas Zarcas Costa Rica 2019. április 23. szeneskondrit CM2 (jobb oldali saját példányom)

Oued Sfayat Algéria 2019. május 16. kondrit H5


Wad Lahteyba, Nyugat-Szahara, 2019. június 27. (credit to Topherspin met.)

"Mahadeva" India 2019. július 22.
Taqtaq-e Rasoul Irán 2019. augusztus 10. kondrit H5
Al Farciya, 2019. augusztus 20. Nyugat-Szahara (saját példányom)
Flensburg Németország 2019. szeptember 12. szeneskondrit C1-ung